hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Kiesnek a fogorvosok is

Elégedetelenek az elfogadás előtt álló új alapellátási törvénnyel a fogorvosok: bár az ő praxisaikat is egyre nehezebb betölteni a könnyítésekből, kiegészítő juttatásokból kimaradnak – írja a Népszava.

A települési önkormányzatok egészségügyi alapfeladatai között a szöveg felsorolja ugyan a fogorvosi ellátást és a fogászati ügyeletek megszervezését, de már a törvény bevezetőjében is csak háziorvosokról és házi gyermekorvosokról, máshol praxisjoggal érintett alapellátási formákról beszél a tervezet. A fogorvosok mindössze annyit kapnak, hogy a szűrővizsgálatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) - ahogy eddig is - figyelembe veszi az elszámolásoknál – idézi fel a lap.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi Tagozatának jogászai vizsgálják, hogy ez a diszkrimináció hogyan orvosolható. Hermann Péter, a tagozat elnöke a Népszavának kiemelte, hogy az előzetes egyeztetések alatt egyenlő elbírálást kértek a háziorvosokkal, de a Zombor Gábor államtitkárral folytatott megbeszélésen is azzal a sztereotípiával találták magukat szemben, hogy a fogorvosoknak úgyis van pénze, mert magánrendelést folytatnak. Csakhogy ez nem igaz az 5300 aktív hazai fogorvos mindegyikére - érvel Hermann Péter. Közülük 2850 csak alapellátást végez.

Hermann most 225 betöltetlen praxisról tud az országban, az aktív fogorvosok között az 55-60 éves korcsoport létszáma kiugró, tehát a háziorvosokkal és gyermekorvosokkal együtt ez a terület is ellátatlan marad 10-15 év múlva, ha a mostani diszkrimináció elriasztja a fiatalokat - érvelt. Tavaly 192 magyar diák végzett a négy egyetemi fogorvosképzésben, miközben 94 fogorvos és 83 szakvizsgával is rendelkező szakember kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges "jóhírnév igazolást"olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink