hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kiemelt bérre számíthatnak a szociális szférában dolgozó egészségügyisek

Kiemelt bérezést biztosítana a kormány a szociális ágazatban egészségügyi feladatot ellátó, szakmai végzettséggel rendelkező szakdolgozóknak.

Újabb egyeztetést folytatott Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, valamint dr. Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke a szociális ágazatban dolgozók bérhelyzetéről.

A szakpolitikus tájékoztatta a feleket arról, hogy megkezdődött több, bérfelzárkózást érintő előterjesztés közigazgatási egyeztetése. A kormány el szeretné ismerni a szociális ágazatban egészségügyi feladatot ellátó, szakmai végzettséggel rendelkező szakdolgozók nélkülözhetetlen munkáját, és számukra a kiemelt bérezés biztosítását készítik elő. Külön figyelmet kapnak az ágazatban magasabb iskolai végzettséggel rendelkező, szakmai szolgálatukat bizonyító munkavállalók.

A szakszervezeti vezetők üdvözölték ezt a komoly lépést a bérrendezésben, mindazonáltal aggodalmukat fejezték ki, mert egyes fenntartóknál anomáliák tapasztalhatók, és bizonytalannak érzik a jogszerű kifizetéseket. Ezért a tárca vezetése abban állapodott meg a szakszervezetekkel, hogy folyamatosan, közösen monitorozzák a szociális fenntartó szervezetek bérfizetési gyakorlatát, és jogsérelem esetén együttesen lépnek fel a munkavállalók érdekében. A felek kölcsönös érdeke az átlátható közpénzfelhasználás és az igazságos bérezés folyamatos fenntartása, megerősítése.

A tárgyalópartnerek egyetértettek abban is, hogy a fizetett munkaközi szünet kérdésére, valamint a többműszakos rendben dolgozók feladatátadás-átvételi idejére eső díjazás ügyére az Ágazati Kollektív Szerződés (ÁKSZ) fejezeti tárgyalásakor kialakított megoldást támogatják. Az ÁKSZ jogi feltételeinek megteremtésére további jogi egyeztetések szükségesek.

Az egyeztetés kitért a bankkártya-költségek kompenzációjának problémájára is, amelyre az Európai Uniós tagállamokban kötelező, úgynevezett alapszámla bevezetése hozhat a közeljövőben tartós és méltányos megoldást. A minisztérium és a szakszervezetek megállapodtak, hogy a szakképzési és továbbképzési rendszer jövőbeni átalakításának kérdéseivel folytatják az egyeztetési menetrendet.

hirdetés

Könyveink