hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Kicsiknek savlekötő, idősebbeknek tükrözés

Minden negyedik ember életét megnehezíti a reflux Magyarországon, amiért leginkább a helytelen életmód és a stressz okolható – írja a Semmelweis Médiasarok.

A kezeletlen reflux asztmát, krónikus hörghurutot vagy torokgyulladást is okozhat, sőt akár nyelőcső-, gége-, vagy gyomorrák kialakulásához is vezethet – idézi a lap dr. Takáts Alajos Tamást, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinika belgyógyász-gasztroenterológus főorvosát.

A reflux során a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem működik megfelelően. Ennek következtében a gyomorsav vagy az epeváladék visszafolyik a nyelőcsőbe, ami gyomor- és nyelőcsőégést, nyelési nehézséget, görcsöt, savfelböfögést, puffadást és alvászavart válthat ki, de előfordulhat akár mellkasi fájdalom, krónikus köhögés, sőt még fülfájás is. A főorvos szerint ha a tünetek bármelyike tartósan fennáll, mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, aki a megfelelő szakrendelőbe irányítja a beteget.

A reflux – bár legtöbb esetben a rossz szokásoknak és a stressznek köszönhető – csecsemőkorban is előfordul. Dr. Takáts Alajos Tamás kiemeli: a biztos diagnózishoz fiatal korban nem feltétlenül indokolt a kellemetlen gyomortükrözés, ehelyett általában savkötő gyógyszeres kezelést írnak elő. Két hónapos terápiát követően ugyanis meg lehet állapítani, hogy a reflux, vagy más betegség okozza-e a tüneteket. 40 éves kor felett viszont mindenképpen ajánlott a tükrözés, hiszen ebben az életkorban már nagyobb valószínűséggel fordulhat elő fekély vagy daganat – olvasható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés