hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Kicsik, kövérek és betegek

A rossz táplálkozási szokások nyomán az utóbbi években olyan háborús betegségek szaporodtak el a brit gyerekek körében, mint a skorbut vagy az angolkór.

Az orvosok szerint a gyorséttermi és mikrohullámú sütőben elkészíthető ételek okozzák a betegségek kialakulását. Mark Temple, a British Medical Association közegészségügyi bizottságának vezetője szerint a táplálkozás színvonala az Egyesült Királyságban ma rosszabb, mint korábban a háború alatti jegyrendszer idején volt - idézi a szakember véleményét a The Daily Telegraph című brit lap.

Mark Temple tragédiának nevezte, hogy a 21. században a gyerekek étrendje olyan egészségtelen, mint a háború alatt, s kiemelte, az elhízás is komoly problémát jelent.

A régi háborús betegségekre a walesi völgyek ipari területein figyeltek fel. A dél-walesi Rhondda-völgyben dolgozó Sioned Quirke dietetikus szerint a gyorséttermi láncok egyre emelkedő látogatottsága nyomán drasztikusan nőtt a betegségek száma, amely napjainkra a korai 20. századi szintre emelkedett.

A dietetikus szerint az emberek többségének táplálkozási szokásai olyanok, mint 100 évvel ezelőtt, a különbség csak az, hogy most az emberek szabad választása okozza ezt, nem a körülmények alakítják így. Az emberek általában azt hozzák fel mentségül a rossz étkezési szokásokra, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket nem tudják megfizetni. A háborús jegyrendszert 1940 januárjában vezették be, akkor az egy hétre jutó fejadag egy friss tojás, 10 deka margarin és szalonna, öt deka vaj és tea, három deka sajt és 22 deka cukor volt.

A nehéz időkre jellemző angolkórt a kalcium és a D-vitamin hiánya okozza. Ettől a csontok megpuhulnak, elvesztik rugalmasságukat, ami deformitáshoz vezet. A skorbut a C-vitamin hiányának következtében alakul ki: mivel a C-vitamin elengedhetetlen a szervezet kollagéntermeléséhez, hiánya bőr alatti és ízületi vérzést, véraláfutást, fogínyvérzést okoz. Később egyéb vérzések és gyulladások is kialakulnak, ezeket sokszor ínysorvadás és vérszegénység kíséri.

A skorbut és az angolkór terjedése egybeesik a szigetországra jellemző "járványos" elhízással is: az Egyesült Királyságban az elmúlt 25 évben megháromszorozódott az elhízottak száma, 2011-es adatok szerint a felnőtt lakosság 24,8 százaléka, a gyerekek között pedig 16,3 százalék túlsúlyos.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink