hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kiadandók a hálapénzzel kapcsolatos MOK-határozatok

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletében arra jutott, hogy a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezetének ki kell adnia azokat a határozatokat, melyeket 2016-ban a kamara Etikai Bizottsága hozott hálapénzzel összefüggő ügyekben, közli a 444.

A pert a Transparency International indította májusban, miután a Semmelweis Egyetem klinikájának egyik főorvosa ellen etikai vizsgálat indult, mert pénzt kérhetett egy szülés levezetéséért. A szervezet arra lett volna kíváncsi, hány hasonló eljárás fordul elő, ezért közérdekű adatigényléssel fordultak a kamarához, de a MOK nem volt hajlandó kiadni azokat, írja a lap. 

A hálapénzről a MOK etikai kódexe és a Munka Törvénykönyve is rendelkezik. Utóbbi szerint "a munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki”, azaz a munkáltatónak megengedi, hogy előzetesen, vagyis általános jelleggel, írásban engedélyezze a mellékes elfogadását. 

A bíróság ítélete szerint az ezekkel a rendelkezésekkel összefüggő határozatokat kéne kiadnia a kamarának, illetve többek között azokat az írásos értesítéseket, melyeket a MOK etikai bizottsága ilyen ügyekben az etikai vétséget elkövető kamarai tag munkáltatójának 2016-ban küldtek. A bírósági indoklás szerint ez ugyanis közérdekű adatnak minősül. Ugyanakkor, teszik hozzá, az eljárás alá vont érintett orvos neve, és személy-azonosító adatai, az orvosi pecsét száma személyes adatok, így azokat nem lehet közérdekű adatigénylés során kikérni. 

A kamara fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink