hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ki jöhet Balog után?

Orbán a Fidesz-frakció május 3-ai alakuló ülésén ismerteti a kormánystruktúrát és az új miniszterek nevét. A hvg.hu Novák Katalint és Palkovics Lászlót tartja esélyesnek a humán tárca élére.

Hétfőn tartották első informális frakciótalálkozójukat a Fidesz parlamentbe jutott tagjai, ám a 24.hu információi szerint mindössze negyedóráig tartott a találkozó. A találkozón ott volt Balog Zoltán is, aki egy hétfőn megjelent interjúban jelentette be távozását az Emmi éléről, a képviselőcsoport tagjai előtt azonban sem ő, sem a miniszterelnök nem beszélt az Emmi jövőjéről, a képviselők is csak az interjúból tudták meg, hogy váltás lesz a csúcstárcánál.

Az emberi erőforrástárca irányítójának távozása már az előző ciklus közepén is felröppent, ám a (sokak szerint általa terjesztett) pletyka nem bizonyult igaznak: hiába írtak róla sokáig a lejáró mandátumú Áder János legesélyesebb utódaként, Balogból nem lett köztársasági elnök.

Az akkori „tudósítások” részletesen leírták, hogy a politikusnak mennyire elege volt a nehezen mozduló-mozdítható és egyben tartható mamutminisztériumból, amelyről legalább az egészségügyet leválasztotta volna, de a miniszterelnök nem engedte neki, írja a hvg.hu, amely szerint minisztériumi források egészen tegnapig Novák Katalin családügyi államtitkárt emlegették az egyetlen igazán esélyes jelöltként. Ezt a felállást támasztotta alá, ahogy Orbán hónapokkal korábban, szisztematikusan kezdte felépíteni az államtitkárt: már egy évvel ezelőtt is többször, több fórumon beszélt arról, hogy „nagy potenciál” van a háromgyerekes, négy nyelven beszélő politikusban, a Fidesz tavaly novemberi kongresszusán pedig a párt alelnökévé is választották.

Legutóbb másfél hónapja, egy március eleji konferencián említette név szerint is Orbán Viktor: „Meg fogják látni, hogy jelentősége van annak is, hogy úgy látom, megtaláltuk azt a hölgyet Novák Katalin személyében, aki a demográfiai fordulathoz szükséges kormányzati politikát a következő években képes lesz összeilleszteni és talán le is vezényelni”.

A helyzet képlékenységét jelzi ugyanakkor, hogy a minisztériumban Balog esti interjúja, egyben távozásáról szóló coming outja előtt – már inkább Palkovics László (és a felsőoktatás) maradását valószínűsítették, és az Emmin kívüli források is Palkovics miniszterségére tettek utalásokat. Szerintük épp a tárca egyben maradása – benne a különösen kritikus helyzetű egészségüggyel – kívánja azt, hogy az Orbán Viktor "pitbulldózereként" is emlegetett, átlag feletti munkabírású, „mindhez is értő” oktatási államtitkár vegye át az irányítását. Palkovics maga – épp a hvg.hu-nak – egy éve sejtelmesen egyébként csak annyit mondott 2018 utáni ambícióiról, hogy „második ember” nem szeretne többet lenni.

(forrás: hvg.hu, 24.hu)
hirdetés

Könyveink