hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ki fizeti az oltást?

Alapkérdés: az „ingyenes” védőoltások beadásának költségeit ki és milyen formában fogja finanszírozni, azaz, kitől  és mennyiért vásárolja meg az állam a szolgáltatást? 

A háziorvosok érdekképviseleti szerve a FAKOOSZ örömmel üdvözli, hogy a híradások szerint az érintett hatóságok kellő időben megkezdik a felkészülést az idei H1N1-influenza elleni védőoltások beadására. Ugyanakkor a megjelent hírek, információk alapján a szövetség számára néhány kérdés még nem kellően tisztázott.

Így például az is, hogy az „ingyenes” védőoltások beadásának költségeit ki és milyen formában fogja finanszírozni, azaz, kitől  és mennyiért vásárolja meg az állam a szolgáltatást? Költségarányos lesz-e az esetleges díj? Az önkéntes védőoltások beadásáért a háziorvosok milyen összegű térítési díjat kérhetnek pácienseiktől? Ki viseli a felelősséget az előző évről megmaradt készlet felhasználása miatti kockázatokért? Amennyiben az oltóanyag elosztásában a háziorvosok „szállítási kapacitását” is igénybe kívánják venni, ki viseli annak költségeit?

A szövetség szeretne mielőbb választ kapni az egészségügyért felelős államtitkártól a felvetett problémákra, ugyanis el akarják kerülni az előző évi méltatlan helyzetet, amikor is – az oltásban leginkább érintett háziorvosok méltányos érdekeinek védelmében – kénytelen volt vitába keveredni a szövetség egy politikai párttal az oltási folyamatba történt alkotmányellenes beavatkozás miatt.

(forrás: FAKOOSZ)
hirdetés

Könyveink