hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kézfertőtlenítő szavazás

100 liternyi alkoholos kézfertőtlenítőt ad át a ReSzaSz egy budapesti kórháznak az idei Semmelweis-napon. Szavazásra buzdítanak.

Az akcióval a kézhigiéniára, az alkoholos kézfertőtlenítők fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz), szerintük a kórházi fertőzések elleni küzdelem egyik legfontosabb momentuma a megfelelő kézhigiénia.

Sok beteg, az őket látogató hozzátartozók és a kórházakban dolgozó szakszemélyzet is gyakran tapasztalja, hogy a kórházi higiénián van mit javítanunk. Annak ellenére, hogy vannak jó példák is, összességében elmondható, hogy a kórházak nem tudnak megfelelni a szabályoknak. Az elmúlt években a média is többször beszámolt kirívó, sajnálatos esetekről, így például, hogy sokszor a vasúti vécéknél is mocskosabbak a kórházi mosdók, vagy hogy a betegeknek se toalettpapírt, kéztörlőt, se szappant nem tudnak biztosítani. 

Szomorú és sajnálatos tény továbbá, hogy az uniós országok közül pont Magyarországon, Semmelweis hazájában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap).

Pont annak a Semmelweis Ignácnak a  hazájában, aki a kézfertőtlenítéssel vált világhírűvé és az anyák megmentőjévé és máig büszkén hivatkozunk rá, neveztünk el számos egészségügyi intézményt is róla és minden évben a  születésnapján ünnepeljük a magyar egészségügy napját.

Dr. Novák Hunor a betegfelvilágosítás érdekében tett társadalmi erőfeszítéseinek elismeréseként nemrég 200.000 forintos pénzjutalmat kapott egy  orvosszakmai zsűritől, amit teljes egészében felajánlott a ReSzaSz számára, a kórházi fertőzések elleni küzdelem céljából.

Ebből, a felajánlásnak megfelelően kb. 100  liternyi alkoholos kézfertőtlenítő gélt vásárol a szervezet, és ad át az alábbi, jelentős adóságállománnyal rendelkező kórházak közül annak, amelyik a legtöbb szavazatot kapja:

Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet
Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ)
Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet
Péterfy Sándor utcai Kórház rendelőintézet és Baleseti Központ
Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak

Sok kórháznak ugyanis nincs elég pénze arra, hogy megfelelő mennyiségű alkoholos kézfertőtlenítőt beszerezzen, pedig valójában olcsóbb volna az állam számára  a kézfertőtlenítő beszerzése és annak használatával a fertőzések megelőzése, mint a hiánya miatt kialakult kórházi fertőzés kezelése.

A kórházi fertőzések visszaszorítása érdekében a ReSzaSz korábban is javasolta és egyben felajánlotta segítségét a kormányzatnak abban, hogy 2017. július 1-re, Semmelweis-napra minden betegellátási ponton (kórterem, ambulancia, rendelő, vizsgálóhelyiségek, stb.) legyen elérhető alkoholos kézfertőtlenítő gél, mint a betegellátás minimumfeltétele. Ehhez külön források biztosítása is szükséges, hogy az intézményeknek ne a jelenlegi – meglehetősen szűkös – gyógyszerkeretből kelljen kigazdálkodniuk ennek költségeit.

Szavazni ITT lehet.

hirdetés

Könyveink