hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kezelhetetlenné válhat a gonorrea

„Nagyon is valóságos veszély”, hogy a gonorrea, ez a szexuális úton terjedő gyakori betegség „kezelhetetlenné” válhat az antibiotikumokkal szembeni egyre fokozódó rezisztenciája miatt – figyelmeztet a nagy-britanniai Egészségvédelmi Hivatal (HPA).

A HPA azt javasolja, hogy a nemibeteg-gondozók ne írjanak fel többé gonorrea esetén egy eddig széles körben használt antibiotikumot, mivel ma már 5 esetből 1-ben nem megfelelően hatásos.

A vizsgálatok szerint azoknak az eseteknek az aránya, amelyek a cefixime-re nem voltak eléggé eléggé érzékenyek 2009-ben 10,6 százalék volt, de 2010-re 17,4 százalékra nőtt ez az arány. A betegek egy kis részében teljesen kudarcot vallott ez a kezelés.
A HPA úgy írja le a helyzetet, hogy „az elmúlt öt évben drámaian csökkent a cefixime hatásossága”, és azt javasolja, hogy az orvosok inkább két gyógyszer kombinációját alkalmazzák: az injekcióban beadandó ceftriazone-t és a szájon át szedendő azithromycint.
Ezzel együtt, a hosszú távú kilátások aggasztóak, mondta dr. Cathy Ison professzor, a HPA gonorrea szakértője. Rámutatott, hogy az elmúlt 70 év alatt a fertőzés kórokozója, a Neisseria gonorrhoeae négyféle antibiotikumra vált rezisztenssé: a penicillinre, a tetraciklinekre, a ciprofloxacinra és most a cefixime-re.

A professzor attól tart, hogy rövid távon ugyan segít az, ha hatásosabb gyógyszerekre térnek át, de „ezzel a probléma nem oldódik meg”.

„A múlt arra tanít, hogy ezzel a kezeléssel szemben is rezisztenssé válnak majd a baktériumok. Ha nem lesznek új alternatívák, mire ez bekövetkezik, azzal a helyzettel kell majd szembe néznünk, hogy nem tudjuk gyógyítani a gonorreát” – figyelmeztetett dr. Ison.

A gonorrea a második leggyakoribb szexuális úton terjedő bakteriális betegség Nagy-Britanniában. A leggyakrabban a fiatalok, a 20–24 éves férfiak és a 16–19 éves nők fertőződnek meg.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, The Telegraph)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés