2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kitekintő

Kezdődik a spanyol egészségügyi reform

A spanyolországi lapok egyik vezető híre volt az egészségügyi tárcavezető bejelentése: javasolja másfél milliárd euró elvonását a gyógyszerár-támogatástól, mert állítólag indokolatlanul sok gyógyszert szednek a félszigetország lakosai.
Az orvos ezentúl azonos hatóanyagú, de olcsóbb szert ír fel a betegeknek, és a tárca költségvetési plafont is megállapít – a közlemény indoklása szerint valamennyi javasolt intézkedést a betegek érdekében tették.
 
A szocialista tárcavezető, Trinidad Jiménez hangsúlyozta, hogy a javasolt intézkedésekkel a betegek így évente közvetlenül mintegy 100 millió eurót spórolnak meg. Az intézkedések a 2011-es esztendő végéig tartanak. Az összes autonóm tartomány belement abba a javaslatba is, hogy létrehozzá a sebészeti várólistát, vagyis bevezetik a hazánkban is megtapasztalt teljesítmény-volumenkorlátot. A betegek kezelési lapjait digitális rendszerben tárolják, akik a tervek szerint nagyobb arányban jutnak majd hozzá a korszerűbb kezelési módszerekhez. 
 
A tárca a gazdasági válságkezelő-csomag keretében jelentette be javasolt intézkedéseit. Az egészségügyi területi tanács azonban nem tudott megállapodni az orvosok és a többi egészségügyi szakdolgozó fizetéséről, amely az egészségügyi kiadások mintegy 50 százalékát teszi ki. Mercedes Roldós, a Kanári-szigetek egészségügyi felelőse előrebocsátotta, hogy az ő fizetésük csökkentésére is készül az ágazat irányítása „az egészségügyi kiadások egyensúlyban tartása érdekében”. 
 
Trinidad Jiménez közölte, hogy a közös megegyezéssel elfogadott javaslatok miatt már nem lehet pártossággal vádolni a kormányt, és állítása szerint a világon a harmadik legjobb minőségű a spanyol egészségügyi rendszer.
 
Sobieski Tamás, Magyar Nemzet Online

 

cimkék

hirdetés

Könyveink