2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kevesebb az olasz és a francia beteg, Szlovákiában felpörgött a járvány

Meghaladta a halálos áldozatok száma a 12 ezret Nagy-Britanniában, Szlovéniában elnapolják a tervezett enyhítéseket.

Kevesebb mint a felére csökkent egy nap alatt az igazolt fertőzöttek száma Olaszországban

Továbbra is hatszáz fölött volt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely túllépte a 21 ezret Olaszországban - közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont kevesebb mint a felére csökkent az utóbbi huszonnégy óra alatt.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 675-tel nőtt, ami a huszonnégy órával korábban diagnosztizált 1363 kevesebb mint fele. Az igazolt betegek alacsony számát a húsvétkor végzett kevesebb vírusteszt indokolhatja. A jelenleg pozitív több mint 104 ezer betegből valamivel több mint 28 ezret kezelnek kórházban, tizenegy napja csökken a kórházban és az intenzív osztályokon levők száma. A gyógyultak száma meghaladta a 37 ezret.

Tizenkétezer felett a nagy-britanniai halálos áldozatok száma

A kedden ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában átlépte a 12 ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium kedd délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 778 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Az egy nappal korábbi tájékoztatásban 717, két nappal korábban 737, a három nappal ezelőtti statisztikában 980 haláleset szerepelt. Az egy napon belüli 980 haláleset volt eddig a legmagasabb napi halálozási szám a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A brit egészségügyi minisztérium kedd délutáni tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 12 107-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben. Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója nemrégiben kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

Franciaországban ismét megugrott a halálozások száma, a súlyos betegeké viszont csökkent

Franciaországban az elmúlt 24 órában 762-vel 15 729-re emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, több mint 500-an kórházban, 206-an idősotthonokban vesztették életüket – közölte kedd este Jérome Salomon, a francia egészségügyi tárca járványügyi igazgatója.

A halálozások napi száma még soha nem volt ilyen magas a minisztérium összesítése szerint a járvány kezdete óta. A korábbi halálozási rekordot árpilis 6-án regisztrálták, 605 elhunyt beteggel. Az idősotthonokban 5600 áldozatot szedett eddig a Covid-19 betegség, a kórházban elhunytak száma 10 129-re emelkedett.

"A kórházakban és az egyéb intézményekben elhunytakon kívül vannak, akik az otthonaikban halnak meg, ezeket a haláleseteket is regisztrálja a statisztikai hivatal" – hangsúlyozta a járványügyi illetékes. Az első 6 ezer halotti bizonyítvány alapján megállapítható, hogy a járványban elhunytak átlagéletkora 81 év, 68 százalékuknál pedig több halálok is szerepel, egyebek mellett szívelégtelenség, súlyos magas vérnyomás, neurológiai betegségek, cukorbetegség vagy rákbetegség – hívta fel a figyelmet Jérome Salomon.

Gyorsult az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése Szlovákiában

Az előző hetekhez képest gyorsuló tendenciát mutat a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga Szlovákiában – derült ki az egészségügyi minisztérium kedden közzétett adataiból.

Szlovákiában hétfőn 66 új személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, s így a korábbiakkal együtt már 835 fertőzöttet tartanak nyilván - jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter kedden Pozsonyban. Hétfőn az új fertőzések többségét egy bazini idősotthonban diagnosztizálták.     

Bár a SARS-CoV-2 vírussal diagnosztizáltak száma más európai országokhoz képest az öt és fél milliós Szlovákiában még viszonylag mérsékeltnek számít, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga gyorsuló tendenciát mutat. Míg az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga két hete harminc körül volt, a múlt héten már az ötvenet közelítette, a legfrisebb adatok szerint pedig ezen a héten ennél is magasabb lehet. Ugyanakkor pozitív hírnek számít, hogy egyre több a betegségből kigyógyultnak nyilvánított ember, az egészségügyi minisztérium adatai szerint számuk keddre 113-ra emelkedett, közülük 33-at kezeltek kórházban.

Szlovénia elhalasztja a korlátozások enyhítését, Horvátországban nőtt az elhunytak száma

A szlovén kormány egy héttel elhalasztotta az új koronavírus terjedésének megfékezésére hozott korlátozások enyhítését, Horvátországban nőtt a Covid-19 betegségben elhunytak száma. Szlovéniában a hivatalos közlés szerint egy nap alatt 8-cal, 1220-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 56-an haltak meg a járványban, eggyel többen, mint egy nappal korábban. A járvány megjelenése óta 35 946 koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 35-öt ápolnak intenzív osztályon.

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a történések függvényében az első kisebb csomag, amely a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott intézkedések enyhítését tartalmazza, jövő hétfőtől léphet életbe. A kormány annak a lehetőségét is megvizsgálja, hogy részben enyhítsen a lakhelyelhagyási korlátozáson, és engedélyezzen néhány sporttevékenységet - tette hozzá.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 54-gyel, 1704-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 31 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában hatan hunytak el Zágrábban, Rijekában, Splitben és Dubrovnikban. Mindannyian az idősebb korosztályhoz tartoztak, és más krónikus betegségekben is szenvedtek. Az első fertőzés megjelenése óta 415 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 18 359 koronavírustesztet végeztek az országban.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink