hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kevés figyelem jut a pszichiátriákra

A Népszava szerint megfelelő eszközök és a személyzet is hiányzik a pszichiátriákról, ezért történhetett tragédia az egyik budapesti kórházban.

Tragikus, ha ilyen megtörténik – reagált a lapnak Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, hozzátéve, hogy a konkrét esetről nem tud nyilatkozni. Szerinte minden ilyen eset arra hívja fel a figyelmet, hogy a veszélyeztető magatartású betegek ellátáshoz megfelelő eszközökre és kellő számú személyzetre van szükség. Arra a kérdésre, hogy évente hány hasonló balesetet regisztrálnak a hazai pszichiátriákon, Molnár Károly azt felelte: nem tudni, de abban egészen biztos, hogy csak elvétve fordulhat elő.

A zavart, olykor önmagára vagy társaira is veszélyes beteg gyógyszeres, illetve fizikai korlátozásáról külön jogszabály rendelkezik. A fizikai korlátozást a legszükségesebb ideig szabad csak fönntartani. Ez idő alatt a beteg állapotát folyamatosan ellenőrizni kell, amely magában foglalja a fizikai, higiénés és egyéb szükségletek felmérését. S mindezt dokumentálni is szükséges.

A szakmai ajánlások szerint már a rögzítéshez is 4-5 fős személyzetre lenne szükség, és emellett javasolt korszerű betegrögzítő hevederek használata is. A hazai intézményekben viszont nem ritka, hogy a korszerű hevederek helyett lepedőt, pizsamát használnak e célra. További fontos szabálya ennek az eljárásnak, hogy a rögzített páciensnek „szem előtt” kell lennie, azaz a betegnek is látnia kell a személyzetet, emellett rendszeres ellenőrzésére is szükség van. Ennek része, hogy az ápolónak 15 percenként, az orvosnak két óránként meg kell néznie és dokumentálnia a beteg állapotát. Szakemberek szerint viszont a hazai ellátórendszerben hiányoznak a 24 órás megfigyelés feltételei is. Nincs elég orvos, sem ápoló, valamint az infrastruktúra sem megfelelő.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink