hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kevés a HIV-fertőzött hazánkban

Európa északi és keleti felében drámaian emelkedett az elmúlt évben a HIV-fertőzöttek száma, írja a Magyar Idők.

Magyarországon szerencsére jobb a helyzet, mint Európa más részein, bár a Szent László Kórház főorvosa nálunk is mérsékelt, 8-10 százalékos éves emelkedésről beszél. Hazánkban az adatok gyűjtésének kezdete, 1985 óta összesen 3344 HIV-esetet és 892 AIDS-beteget vettek nyilvántartásba. Szlávik János szerint itthon is jellemző, hogy a fertőzöttek mintegy 25 százalékát már későn, akár végstádiumú AIDS-esként ismerik csak fel.

Ezért elengedhetetlen a rendszeres szűrések és a felvilágosító munka kiterjesztése – hangsúlyozza a Magyar Időknek. A szakember azt is javasolja, hogy minden fiatal, valamint aki gyakran váltogatja a partnereit, évente legalább egyszer csináltasson HIV-tesztet, mert a gyermeket vállaló anyák például csak így lehetnek biztosak abban, hogy nem adják át a fertőzést gyermeküknek. Magyarországon az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka kezelésben részesül, és a cél az lenne, hogy a fertőzötteknek is legalább a 90 százalékát időben kiszűrjék.

A szakemberek becslése szerint azonban jelenleg csupán a HIV-vírust hordozók 30-50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak arról, hogy fertőzöttek.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés