hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kétszázezer droghalál

Veszélyben vannak a drogkereskedelem megfékezésében elért eredmények az emelkedő ópium- és kokaintermelés miatt - derül ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) idei jelentéséből. A jelentést június 26-ra, a kábítószer elleni harc napjára időzítve tették közzé.

A Magyar ENSZ Társaság és számos, kábítószerkérdéssel foglalkozó civilszervezet - levonva az eddigi ENSZ-programok tanulságait - arra jutott, hogy a tagállamoknak új alapokra kell helyezniük stratégiájukat. A jelentés szerint bolygónkon kétszázmillió kábítószer-fogyasztó él, közülük huszonhat millió a súlyos függő, és évente kétszázezer ember hal meg drogozás következtében. Ezek az adatok javulást mutatnak, a nemzetközi fellépés eredményeit tükrözik - olvasható a jelentésben.
A világ ópiumtermelése ma hetven százalékkal kevesebb, mint egy évszázada volt. Mégsem lehetünk elégedettek, mert 2005 óta az ópiumtermelés megkétszereződött, ami elsősorban az afganisztáni politikai helyzettel függ össze. Jelenleg a világ ópiumtermelésének kilencven százalékát a tálibok által ellenőrzött területek adják, ahol 2007-ben rekordtermést regisztráltak. A kokaintermelés húsz százalékkal emelkedett. A fő termelő Kolumbiában tavaly 27 százalékkal nőtt az előállítás. A cannabis- és amfetaminpiacok nem változtak lényegesen, új piacokat talált viszont magának a kábítószer-kereskedelem a fejlődő országokban, ahol ezzel összefüggésben felgyorsul, és nőtt a HIV-fertőzöttség terjedése is.

                                                                                                                           Magyar Hírlap

cimkék

hirdetés

Könyveink