hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Vélemény

Kételyek a teljesítmény szerinti fizetés hatásosságáról

A Health Affairs folyóirat által közzétett tanulmány szerint a teljesítmény szerinti fizetést ösztönző programok növekvő befogadásuk ellenére nem képesek javítani az ellátás minőségét.

A kutatók megvizsgálták azt a 2003-ban indult pay-for-performance programot, amelyben hét egészségbiztosító és 225 orvoscsoport vett részt Kaliforniában, 6,2 millió lakos lefedésével.
A tanulmányban felmért legtöbb orvoscsoport úgy vélekedett, hogy a program pénzügyi ösztönzője – évi 1500–2000 dollár orvosonként – nem volt elégséges, hogy változásra sarkallja az orvosokat. A kutatók szerint a pénzügyi ösztönzőknek kettő-ötszörösére kellene növekedniük ahhoz, hogy a minőség javulása érzékelhető legyen. A tanulmány azonban úgy találta, hogy a program elősegítette az egészségügyi információs technológia befogadását, például az elektronikus betegnyilvántartást.
Egy másik, az Annals of Family Medicine folyóirat által publikált tanulmány, amely mélyinterjúkat tartalmaz Kaliforniában és Nagy-Britanniában praktizáló orvosokkal, úgy találta, hogy a teljesítmény szerinti fizetés megzavarja a beteg-orvos kapcsolatot. A kaliforniai orvosok nehezményezik a pay-for-performance programokban a felügyeleti és fizetési rendszerek struktúráját, amelyek gyakran befolyásolják az ellátást. A szerzők nézete szerint az ilyen kérdéseket úgy lehetne kezelni, hogy nagyobb függetlenséget adnak az orvosoknak a programok megvalósításában.

HealthOnLine

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés