hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Két melléfogással kezdődött

Már 25 éve használjuk a személyi számítógépet

Ha van olyan technikai újítás, amely megérdemli a 20. század legnagyobb találmánya címet, a személyi számítógép kétségkívül az esélyes jelöltek egyike. A 25 évvel ezelőtt piacra dobott PC az összes gyártói és elemzői várakozást felülmúló sikert aratott és olyan kulcstermékké vált, amely nélkül elképzelhetetlen az élet a fejlett világban.

A nagy PC-biznisz két melléfogással kezdődött, s mindkettő a számítógép- forradalmat végül elindító IBM nevéhez fűződik. Az első számítógépek megjelenésekor a vállalat azt valószínűsítette, hogy ebből a masinából legfeljebb kéthárom darabot lehet eladni a világon. Amikor 1981-ben a cég mérnökei elkészítették a nullszériás változatot, a piackutató részleg évi néhány ezer készülék eladását valószínűsítette. Ehhez képest már az első esztendőben 240 ezer darab személyi számítógép talált gazdára, és a forgalom azóta is nő.
A számítógép világsikerét azonban valóban nehéz lett volna előre megjósolni. Az első komputerek szobányi, majd később is legalább szekrény nagyságú monstrumok voltak. Alig tudtak valamit, sem a sebességük, sem a kapacitásuk nem versenyezhetett az emberi agyéval. A mai értelemben vett, programozás alapján működő, műveleteket végző számítógépek a múlt század 30-as évei óta léteznek, általában nagyon speciális feladatokra (röppályaszámításra, rejtjelfejtésre) használták őket. Az 1946-ban megépített ENIAC 10 jegyig tudott matematikai alapműveleteket végezni. Az egy évvel korábban létrehozott EDVAC (ennek munkálataiban meghatározó szerepet játszott a magyar Neumann János) már központi vezérlőegységgel (processzor) is rendelkezett, a programot és az adatokat belső memóriában tárolta, vagyis gyakorlatilag úgy épült fel, mint a mai komputerek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés