hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Két hét helyett egy hónap

Bár 2015 óta kötelező 2 hét alatt elvégezni a CT- vagy MR-vizsgálatot a daganatgyanús betegeknél, a várakozási idő a HírTV szerint ennél hosszabb.

„Január elején-közepén jöttünk, és most kaptunk időpontot. Tehát magyarra lefordítva, körülbelül egy hónap” – mondta a HírTV-nek egy vizsgálatra váró beteg.

Hiába kötelező a vizsgálatot két hét alatt elvégezni, a civilek szerint nincs elég pénz rá a közkórházakban. A magánklinikákon pedig a képalkotó vizsgálat ára 15- 20 ezer forinttól 250 ezerig terjedhet, ami a betegeknek megfizethetetlen. A lelettel a kézben aztán megint csak telik-múlik az idő.

Van olyan rákcentrum, ahol bizony 3-4 hét is eltelik üresjárással. És itt az üresjárás a legizgalmasabb. Tehát amikor felismeri az orvos, hogy mondjuk kell egy sugárterápiát alkalmazni, de sugárterápiás gép mondjuk nincs. Akkor a betegnek el kell menni egy másik centrumba, keresni egy onkológust, vagy átutalja az egyik betegcentrum a másik betegcentrumhoz, és hát addig nagyon izgalmas. Magamból indulok ki. Eltelt 3 hét, nem történt velem semmi” – mesélte Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

„Egy fejlett ország az egészségügyre olyan 8-9 százalékát költi az európai ország a GDP-jének, Magyarországon ez 6 százalék, és a 6 százalékon belül is 4 százalék az állami költések aránya. Ez rendkívül alacsony! Lefordítva: minden ezer forintból, amit egészségügyre elköltünk, mi saját magunk, lakosok költünk 330 forintot zsebből, és csak 66 forintot költ az állam” – fejtett ki Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász, aki szerint ráadásul a kormánynak nincs is terve arra, hogy milyen egészségügyi ellátórendszer legyen rövid és középtávon.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink