hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Két éve van feszültség a szakdolgozók és az orvosok között

Arányaiban egyre kevesebbet keresnek a szakdolgozók, mint az orvosok, ami feszültséget szül, mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV-n.

Az ATV Start vendége Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke volt, aki elmondta, önmagában a szakdolgozói béremelés jó hír, a probléma az arányokkal van. Ugyanis a cél az lett volna, hogy a tavalyi, 27 százalékos orvosi-szakdolgozói bérarányt, legalább 30 százalékra fel kellene emelnie a béremelés első fázisának, január elsejétől. Azonban ez csak július 1-én valósulhat meg.

A kamara elnöke úgy véli, hogy ebben közre játszhatnak az uniós források is, illetve a pénzekről szóló megállapodás elhúzódása. Balogh szerint ez az elhúzódás az egészségügyi átalakítás folyamatát gyengíti, mert az egészségügyben nagyon fontos a csapatmunka, de ehhez egy kiszámítható háttéremberekből álló csoportra van szükség, hogy ne legyenek problémák.

Balogh elmondta azt is, hogy már annak is örültek volna, ha az orvosoknak járó 11 százalékos béremelést megkapták volna, mert nem nyílt volna az olló az orvosi-szakdolgozói bérarány tekintetében.

Mint kiderült 2020 óta fennáll egy feszültség a szakdolgozók és az orvosok között, amióta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt elfogadták. Ugyanis ezt az orvosokra szabták, és csak az utolsó pillanatban kerültek bele a szakdolgozók, de egy törvényben sem létezik szakdolgozói bértábla.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink