hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Két év és egy vezetőváltás kellett a mentéshez

Visszavárja a mentőszolgálat azokat a munkatársait, akiket korábban a mesterséges légútbiztosítás (RSI) kötelező alkalmazása elleni tiltakozásuk kapcsán bocsátottak el – írja  a NOL.

Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat új főigazgatója december eleji hivatalba lépése után úgy rendelkezett: a mesterséges légútbiztosítás továbbra is használható, de csak annak kell alkalmaznia, aki bízik benne, és szakmailag felkészült a feladatra – írja  a lap, melynek kérdésére ­Máté ­Gábor azt is megerősítette, hogy visszavárják soraikba azokat a mentőorvosokat, akik korábban e szakmai vitában elfoglalt álláspontjuk ­miatt kényszerültek távozni.

Az eljárás kötelezővé tétele korábban sok szakmai kételyt keltett, és emiatt többen elhagyták a szolgálatot, de volt olyan mentős is, akit elbocsátottak. A NOL úgy tuja, az előbbiek közül már vannak is, akik újra munkára jelentkeztek.

A Népszabadság többször foglalkozott a módszerrel, amelynek lényege, hogy a mentők izomlazítóval leállítják a beteg saját légzését, hogy könnyebben lehessen a légútbiztosításhoz szolgáló tubust a beteg légcsövébe helyezni. Csaknem két éve ismertették először azt a levelet, amelyet három kétségbeesett Heves megyei mentőorvos írt az Országos Mentőszolgálat vezetőjének. Ebben határozottan tiltakoztak a módszer kötelezővé tétele ellen, mert bizonyos körülmények között nem tartották biztonságosnak az eljárást – olvasható a nol.hu-n.

 

(forrás: Népszabadság)

cimkék

hirdetés

Könyveink