hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Készülhet tovább az emberi agy minden korábbinál részletesebb térképe

Az agy sejttérképének elkészítése sokak szerint még a géntérképezésnél is bonyolultabb feladat, írja a Qubit.

Bármennyire újszerűnek tűnik is, az agysejtek kataszterét számos agykutató, köztük világhírű magyar tudósok is évtizedek óta próbálják elkészíteni. Már a 20. század közepén is sejtették, hogy „az agy tulajdonképpen egy időgép, ami az alkatrészei, az idegsejtek és a gliasejtek együttes munkájával, meghatározott időbeli mintázatok szerint értelmes üzenetet igyekszik gyártani az ember számára abból, amit a világban észlel és tapasztal. Annak pedig, hogy egy gép működését maradéktalanul megértsük, a legalapvetőbb feltétele, hogy megismerjük az alkatrészeit” – mondta egy évvel ezelőtt a Qubit kérdésére a teljes munkásságát az agysejtek elkülönítésének és pontos leírásának szentelő, ezért az idegtudományok legrangosabb elismerésével, az Agy-díjjal kitüntetett Somogyi Péter, az Oxford Egyetem világhírű neurobiológus professzora.

Az emberi agy mintegy 160 milliárd sejtjének pontos térképét ígérte megrajzolni a 2014-ben elindított, érdemben azonban csak nagyjából három évvel később megkezdett amerikai BRAIN Initiative. A 4,5 milliárd dollár összköltségvetésű gigaprojekt folytatásáról és további finanszírozásáról döntött az amerikai orvostudományi kutatásokat finanszírozó Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) – írja a Singularity Hub nyomán a lap.

500 millió dollárból a következő 5 évben folytathatják a munkájukat a BRAIN 2.0 projektbe bevont amerikai, európai és japán kutatóintézetek, valamint tudományos műhelyek. 

A teljes információ

(forrás: Qubit)

cimkék

agy
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink