2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Készül az uniós immunitásigazolásra vonatkozó javaslat

Az Európai Bizottság még ebben a hónapban bemutatja a koronavírussal összefüggő új digitális immunitásigazolásra, másnéven zöld igazolványra vonatkozó jogalkotási javaslatát; az intézkedéssel az európaiak szabadabb utazását szeretnék elősegíteni, közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetben. A belga külügyminiszter már el is vetette, hogy országa csatlakozzon egy ilyen közös európai rendszerhez.

Ursula von der Leyen arról tájékoztatott, hogy az oltási könyv szerepét betöltő új uniós immunitásigazolás a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen. Az immunitásigazolásnak meg kell könnyítenie az európaiak életét, fogalmazott. A bizottsági elnök hangsúlyozta azt is, hogy az igazolással teljes mértékben tiszteletben fogja tartani az adatvédelmet és a magánszférát.

A digitális oltási igazolás bevezetésével az Európai Bizottságnak az a célja, hogy fokozatosan lehetővé tegye az európaiak számára, hogy biztonságosan utazhassanak az Európai Unióban, vagy az unió határain kívülre akár munka, akár turizmus céljából. A bizottság elnöke, aki a múlt héten videokonferencia keretében tartott informális EU-csúcs után jelentette be a javaslatot, az igazolvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy legalább három hónapra van szükség egy közös európai rendszer technikai kifejlesztéséhez. Elmondta, a tagállami vezetők megállapodásra jutottak a legszükségesebb személyes adatok megosztásáról az igazolványok közös elfogadása érdekében. Hozzátette, az Európai Unió és a tagállamok azt szeretnék, ha a vakcinaútlevél nyárra elkészülne, és meg lehetne kezdeni az egészségügyileg biztonságos külföldi utazásokat.

Sophie Wilmes belga külügyminiszter a közösségi oldalra feltöltött üzenetben reagált az Európai Bizottság uniós oltási igazolványra vonatkozó bejelentésére. A belga miniszter jó ötlenek nevezte egy szabványosított európai rendszer bevezetését, amely lehetővé tenné, hogy egyetlen digitális tanúsítvány álljon rendelkezésre az oltásokról és tesztekről. Ugyanakkor zavarosnak nevezte az útlevél kifejezést az igazolás célját illetően, és ellenezte, hogy összekapcsolják a szabad utazást a vakcinaútlevél birtoklásával. Wilmes elvetette, hogy országa csatlakozzon egy ilyen közös európai rendszerhez, véleménye szerint ugyanis alapvető fontosságú a megkülönböztetés-mentesség elvének tiszteletben tartása. Mint emlékeztetett, az oltás nem kötelező, továbbá még nincs egyetemes hozzáférés sem az oltóanyagokhoz.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés