hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Készül a szolgáltatás-államosítás

Évi közel kétszáz milliárd megszerzésének reménye csábíthatja a kormányt a magánszolgáltatók kiszorítására a társadalombiztosítási ellátásból – tűnik ki a VG.hu írásából.

Magánkézben lévő egészségügyi szolgáltató a jövőben nem részesülhet közfinanszírozásban, és közkórházban sem folytatható magánellátás – idézi fel a kormány döntését a lap. A tavalyi több mint 745 milliárdos finanszírozás 24,6 százalékát magánszolgáltatókon keresztül költötte el az egészségbiztosító, ez több mint 183 milliárd forint. Erre, vagy legalábbis ennek egy részére akar most a kormány rátenyerelni

A tavalyi 851 ezer művesekezelést például 89 százalékban magáncégek végezték, a 170 millió laborvizsgálatért kifizetett 21 milliárdos forintnak is majdnem a 17 százalékáért vállalkozások dolgoztak meg, és a 870 ezer CT-, illetve 336 ezer MRI-vizsgálatból is jelentős számút végeztek vállalkozások, majdnem 20 százalékot, 3,3 milliárdot hasítva ki a 17,1 milliárdos kasszából. Zombor Gábor a Világgazdaság kérdésére azt mondta, CT-re, MRI-re „megfelelő kapacitással” rendelkeznek a közintézmények, és valóban, az utóbbi évek uniós kórházberuházásai nyomán, különösen az utóbbi időben, egyre-másra telepítették az új diagnosztikai állomásokat a közkórházakba – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink