hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Késve kezelik a rákbetegeket

Évente több ezer rákbeteg késve kap kezelést csupán azért, mert nem jut el időben valamelyik onkológiai centrumba – állítja Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a vg.hu-n.

Pedig a professzor szerint akár Európa legjobb ellátórendszere is lehetne a magyar, ez csupán szervezés, informatika és szakmapolitikai döntés kérdése.

„Mi magyarok egy tízéves használt autóért Németországig is elmegyünk. Ám ha 60-80 kilométert utaznunk kell azért, hogy esetleg megmentsék az életünket, már fel vagyunk háborodva.” Az Országos Onkológiai Intézet első embere ezzel igyekezett érzékeltetni, mi is lehet az egyik oka annak, hogy rákbetegek ezreinél nem tudják időben megkezdeni a szükséges kezeléseket, vagy akár csak felállítani a pontos diagnózist. De maguk az orvosok is sokat tehetnének azért, hogy a betegek minél előbb megfelelő ellátást kapjanak, és ne teljenek el hetek, hónapok különféle vizsgálatokkal.

Az országos intézetben két héten belül pontos és részletes diagnózist kap a beteg, ezt követően azonnal hozzálátunk a szükséges kezeléshez. Ha végre feláll a teljes hazai onkológiai ellátórendszer, akkor az országban mindenütt hasonlóan rövid lesz a várakozási idő” – mondta Kásler Miklós a Világgazdaságnak.

Napokon belül megjelenhet az uniós pályázat a regionális onkológiai centrumok fejlesztésére annak érdekében, hogy azok az onkológiai ellátás minél szélesebb spektrumát nyújtani tudják.

Haiman Éva
a szerző cikkei

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink