hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kérje az adókedvezményt, ha beteg!

Számos betegségre jár adókedvezmény, amelynek összege a minimálbértől függ. A 2020-as évre közel 100 ezer forintot kaphatnak, írja a Napi.hu.

A kedvezményt azok vehetik igénybe, akik a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló jogszabályban felsorolt betegségek egyikével élnek és erről van orvosi igazolásuk. Sokan érintettek, mivel többek között laktóz- vagy gluténérzékenyeknek, a cukorbetegek is megkaphatják a kedvezményt. Összesen 18 betegségcsoportot, ezen belül mintegy 700 olyan betegséget sorol fel az erről szóló kormányrendelet. (Itt érhető el).

A kedvezmény havi összege a mindenkori minimálbér 5 százaléka. 2019-ben havonta 7450 forint, azaz 89 400 forint. Az idén május 20-ig beadandó szja-bevallásban az érintetteknek kérniük kell az összeget. 2020-ra is jár a kedvezmény és mivel a minimálbér összege idén 161 ezer forintra nőtt, ebben az évben havonta 8050 forint, éves szinten 96 600 forint jár majd az érintetteknek, akiknek utóbbi összeget a 2021-ben elkészítendő szja-bevallásukban kell igényelniük.

A NAV nem kéri a betegségről szóló orvosi igazolást a bevallásnál. Elfogadja, ha valaki a betegségére hivatkozva kéri a kedvezményt, ugyanakkor egy adóellenőrzés során szükség lesz a betegségről szóló orvosi igazolásra.

Szintén lényeges, hogy a személyi kedvezményt öt évre visszamenőleg kérhetik azok, akik ebben az időszakban is betegek voltak és eddig nem kérték, emlékeztet a lap.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink