hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Keressék meg a felelősöket?!

Az egészségügyről is szó esett kedden a parlamentben a napirend előtti felszólalások között, a kérdésre Rétvári Bence válaszolt.

MSZP: hét éve sikertelen a kormány egészségügyi politikája
    
Szakács László, az MSZP képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy keressék meg az elmúlt hét év sikertelen egészségügyi politikájának felelőseit. Szerinte ugyanis trükkösen valósult meg az azonnali forrásjutattás az ágazatnak, mert közben a rokkantellátásból és a gyógyszertámogatásokból vettek el pénzt, valamint nem alakították át a finanszírozási rendszert, az államosítással pedig burkolt forráskivonás hajtottak végre. Hozzátette: továbbra is csak álom, hogy 15 perc alatt kiérjen a mentő, és a sürgősségi osztályokon is órákat kell várni, mert nincs megfelelő számú szakember, míg a háziorvosi praxisok közül 287 betöltetlen.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hangsúlyozta: a szocialisták egyhavi bért elvettek az egészségügyben dolgozóktól, megszüntettek 16 ezer kórházi ágyat és elbocsátottak 6 ezer egészségügyi dolgozót, valamint vizitdíjat és kórházi napidíjat akartak bevezetni. A mostani kormány ezzel szemben többletforrások segítségével 70 ezerről 30 ezerre csökkentette a várólistákat, állami kézbe vette az egészségügyi intézményeket, valamint fejlesztésekre 500 milliárd forintot, épületek felújítására több mint 300 milliárdot, eszközparkra és műszerekre pedig 104 milliárdot költött. Emellett, folytatta, a kormány életpályamodellt indított, béremelést hajtott végre, a sürgősségi osztályoknak kétszeres finanszírozást biztosított, a mentőautók felét lecserélte, a háziorvosi ellátás ügyében pedig rezidenstámogatási programot és praxispályázatokat kezdeményezett.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink