hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Keresik az Év Egészségügyi Szakdolgozóját

A Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szakmai támogatásával, valamint az Astellas Pharma Kft. pénzügyi szerepvállalásával a közelmúltban „Az Év Egészségügyi Szakdolgozója 2011” címmel szakmai díjat alapított, melynek elnyerésére idéntől évről-évre a hazai egészségügyi intézményekben dolgozó, több tízezer szakdolgozó legjobbjai kapnak esélyt.

Az elismerés legfőbb célja, hogy a kiemelkedően áldozatkész, példaként állítható hazai szakdolgozói teljesítményeket a szakma és a laikus nyilvánosság számára egyaránt bemutassa, a jó példát pedig a szakma gyakorlói számára vonzóvá és követendővé tegye.

A díjra jelölteket - egyéni, ill. csoportos kategóriában - a kórházak és klinikák ápolási és orvosszakmai vezetői állíthatnak. Míg az előbbi esetében elegendő az említett két vezető egyikének felterjesztése is, a csoportos kategóriában mindkettejük aktív támogatására szükség van. A pályázat 2011-ben az egyéni kategóriában három szakterületről fogad be jelöléseket: felnőttápolás, szülésznő és gyógytornász. Csoportos kategóriában szakterületi megkötés nincs. A jelölések száma mindkét kategóriában limitált: egyéniben kórházanként/klinikánként és szakterületenként max. egy-egy fő jelölhető, csoportos kategóriában intézményenként egy csoport felterjesztésére nyílik lehetőség.

A pályázati időszak idén április 12-től június 10-ig tart. Az ünnepélyes díjátadóra 2011. július 2-án, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Diplomaátadó Ünnepségének keretében kerül sor.

„Sajnálatos tény, hogy az egészségüggyel kapcsolatos híradások ma leginkább a negatív kicsengésű, többnyire méltatlanul felnagyított, elrettentő példákra fókuszálnak, így a gyógyító munka bravúros pillanatai, a nagyszerű teljesítmények ritkán kerülhetnek igazi rivalda fénybe. Felmérések igazolják, hogy a betegek gyógyulásához az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók szakmai felkészültsége és tapasztalata mellett a szakmai munka és az emberi teljesítmény elismerésére egyre nagyobb szükség van.” – mondta a pályázatot nyilvánosan elindító sajtótájékoztatón dr. Berencsi György, a Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány képviselője.

Az Év Egészségügyi Szakdolgozója 2011 pályázat elindításával a legfőbb célunk az, hogy az országban dolgozó, több tízezer szakdolgozónak esélyt, lehetőséget és fórumot teremtsünk a kiemelkedően értékes, példaként állítható teljesítmények felkutatására, elismerésére és szakmai nyilvánosság előtti bemutatására. A díj alapítójaként és támogatójaként ezzel a pályázattal leginkább az egészségügyi szakdolgozói hivatás megbecsülésének, presztízsének növelését, a pálya vonzóvá tételét és a pályán maradás erősítését kívánjuk szolgálni.” – hangsúlyozta beszédében Prof. Dr. Mészáros Judit, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja.

Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a díjjal és a pályázattal kapcsolatban kifejtette: „Mindannyian, akik e szakmai díj alapításában és az ahhoz kapcsolódó pályázat életre hívásában közreműködünk, valljuk, hogy a nagyszerű teljesítmények elismerése nem csak a díjazottak, hanem a szakma valamennyi gyakorlója – s különösen az új generációk – számára jelentős értéket és motivációt jelent. A pályakezdők hivatástudatának erősítése, a jó teljesítés értékének, rangjának elismerése hosszabb távon a mindennapok gyógyító munkájában is érzékelhetővé fog válni.”

A pályázat az Astellas Pharma Kft. által 2006-ban indított Astellas Támogatói Program keretében jött létre. Dr. Markovich György ügyvezető igazgató beszédében kiemelte: „Örömteli számunkra, hogy „Az Év Egészségügyi Szakdolgozója 2011”- díj alapítói ismét olyan együttműködésre kértek fel bennünket, amelyen keresztül a kórházakban, klinikákon folyó gyógyító tevékenység legjobbjai kerülhetnek a szakmai figyelem fókuszába. Azon leszünk, hogy szerepvállalásunkkal hagyományt teremtsünk e kezdeményezésből és jelenlétünkkel is erősítsük annak rangját.”

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés