hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kereken évi ötmilliót költ egy hallgató

Bár egyre több külföldi hallgató érdeklődik a pécsi orvosi kar iránt, Miseta Attila, az ÁOK dékánja szerint egyelőre nem aknázzák ki e lehetőséget – írja a Pécsi Újság.

A PTE Orvostudományi Karán jelenleg közel ezerötszáz külföldi hallgató tanul, jelenlétük egyértelműen jót tesz a városnak is - olvasható a honlapon. Csak az egyetem kasszájában évi közel hárommilliárd forintot hagynak tandíj formájában, egyéb költségeik pedig meghaladják a négymilliárd forintot, ami bevételként elsősorban a városé és városlakóké lesz. 

A dékán szerint az ország orvosképző helyei felismerték, hogy az idegen nyelvű képzést bővíteni kell, mivel nagy a kereslet rá és a befektetés gyorsan megtérül. Számításaik szerint egy hallgató évi 4,7 millió forint bevételt hoz az országba.

Készítettek is egy tanulmányt, melyben  az idegen nyelvű egészségügyi felsőoktatás környezetének fejlesztési lehetőségeit térképezték fel. Az orvoskar diákjai leginkább az étkezési és sportolási lehetőségeket, az egészségügyi szolgáltatásokat és a magyarországi tartózkodással kapcsolatos ügyintézést bővítenék és javítanák. Számításaik szerint indulótőkének mintegy 913 millió forintra lenne szükségük, hogy a képzés és szolgáltatások színvonalát növelni tudják – s szerintük programjuk már a harmadik évtől hozná a pénzt. Még akkor is, ha mindent önerőből fizetnének. Az ötletgazdák azonban szeretnék, ha pályázati pénzből valósulna meg a fejlesztés. Így nem a már meglévő forrásaikat kellene átcsoportosítaniuk – írja a Pécsi Újság.

(forrás: Pécsi Újság)
hirdetés

Könyveink