hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kérdések a Parlamentben

A kanyarójárványról és a közétkeztetésről is volt szó az Országházban a köztársasági elnök megválasztását követően.

MSZP: miért nem tettek meg mindent a kanyarójárvány elkerülésére?

Az MSZP-s Tukacs István azt firtatta, miért nem tettek meg mindent a kanyarójárvány elkerülése érdekében. Súlyos következményekkel kell számolni, ha a helyzet nem változik, mondta, jelezve, a járványveszélyről már 2016 tavaszán információk jelentek meg Romániában, a veszélyről, bőven lett volna idő a felkészülésre. A szocialista politikus szerint kétségeket vet fel az egészségügyi háttérintézmények beolvasztása, és világosan látszik: hiányzik a járványveszély kezeléséhez szükséges szakmai erő.

Rétvári Bence államtitkár azt mondta: nyolc európai államban alakult ki kisebb járvány. A többi országot is a háttérintézmény-rendszer rovására írja a képviselő?, kérdezte. Magyarországon 98 százalékos az átoltottság és 95 százalék felett nem mondható fogékonynak egy ország, s hosszú ideig behurcolással sem volt járvány hazánkban. Kitért arra, hogy azonnal intézkedési terv készült a makói kórház dolgozóira, a környéken élőkre vonatkozóan. Hangsúlyozta: kontrollálják az eseményeket.
    
 Jobbik: milyen új modellt vezetnek be a közétkeztetésben?

Hegedűs Lorántné (Jobbik) a közétkeztetésről kérdezett. Mint mondta, a hírek szerint a kormány új modellt vezetne be, és egy új állami koordináló szervezetet állítana fel, amely országos felelősséggel bírna. Az új modellt a hulladékgazdálkodás átalakítása nyomán vezetnék be, jelezte, hozzátéve: a lakosság és az önkormányzatok azonban e téren nem érzékelték az átütő sikert. Várható-e, hogy ezt a feladatot is elvonják az önkormányzatoktól, és egy 150 milliárdos piac "lenyúlása a cél"?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: ilyen célja az államnak nincs. Másfél millió ember, közte egymillió gyerek étkezik ilyen módon. A közétkeztetés minősége kulcskérdés, s a kormány azt vállalta, hogy az óvodásokról, majd az alsó tagozatosokról felmenő rendszerben gondoskodik. Az merülhet fel, hogy az állam megrendelőként lép fel a jövőben, ez pedig azt jelentené, hogy ugyanazon önkormányzati cégektől rendelné meg a szolgáltatást. Ez az ilyen tevékenységet folytatókat nem fogja érinteni, jelezte.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink