hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Kemenesi: Zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani!

A szakértő szerint a harmadik (veszélyeztetetteknél negyedik) oltások mellett már most javasolt a beltéri maszkhasználat is, írja a 24.

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, »nyári hulláma«, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni – mondja a 24.hu-nak dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa.

Jelenleg két újonc, az Omikron BA.4 és BA.5 jelzésű variánsa hódít Nyugat-Európában, a virológus szerint már hazánkban is ezek a dominánsak, ezek okozzák itthon is a növekedést. Azt olvasni róluk, hogy legjellemzőbb és első tünetük a fejfájás, ami sokszor már akkor jelentkezik, amikor a Covid-teszt még negatív eredményt mutat. A szakember szerint azonban semmi értelme „a fejfájásba kapaszkodni”, hanem bármilyen, klasszikus Covidra utaló tünet esetén kövessük a korábban megismert protokollt: jelentkezzünk háziorvosunknál, lehetőség szerint végeztessünk tesztet, vagy végezzünk mi magunk gyorstesztet, ám a legfontosabb, hogy tartsuk magunkat karanténban.

Az új variánsok a jelek szerint fertőzőképesebbek, mint az eredeti Omikron. A mutációk során felszedett változásaik ugyanis ügyesebben kerülik ki a szervezet neutralizálóantitest-védelmét, magyarán rontják a vírussal szembeni első védvonalunk hatásfokát. Fontos azonban, hogy a vakcinákkal kialakított T-sejtes védelem hatékonysága továbbra is magas fokú, és ezen múlik, hogy a kórokozó milyen komoly betegséget idéz elő – emiatt a vakcinák továbbra is jól védenek a súlyos megbetegedés ellen.

Jön az új járványhullám, és nem tudjuk, milyen lesz. A legfontosabb tehát a felkészülés és óvatosság, mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idős vagy egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is, és zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani – javasolja Kemenesi Gábor.

A koronavírust rövid története alapján is őszi-téli terjedésűnek ismertük meg, így hát felmerül a kérdés: miért támad most mégis nyáron? A válasz rendkívül egyszerű: „mert hagytuk megszaladni”. Világszinten elengedtük a koronavírus-történetet, úgy voltunk vele, hogy ennek akkor vége, mehet mindenki a dolgára.

Csakhogy egyre sűrűbben születnek új variánsok. Amíg a fejlődő országokban még mindig az első adag vakcinák tömeges beadása jelent óriási gondot, addig a vírus védtelen populációkban kering, és sehol, senki nincs biztonságban. Törvényszerű, hogy újabb és újabb változatok érkezzenek megjósolhatatlan körülmények között. Indiában például nemcsak kimutattak egy új, BA.2.75-nek jelölt variánst, hanem már dominánssá is kezd válni, ráadásul 10 másik országban is megjelent. Nem tudunk még róla sokat, de úgy tűnik, elég sok mutációt szedett magára igencsak rossz helyeken, éppen azokon a pontokon, amelyek a neutralizáló antitestjeink számára fontosak. Vagyis várhatóan jelentős mértékben csökkenhet az első védvonalunk hatékonysága – újabb ok a vakcinák frissítésére. Pont azért jön nyáron, mert hagytuk „szaladni”, és a jövő is azon múlik, mennyire engedjük ezt továbbra is.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink