hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kell a kormány is a baktériumok elleni harchoz

A „kórházi fertőzések” jelentős része megelőzhető lenne, de ehhez kormányzati szintű szakmai programra van szükség – idézte az országos tiszti főorvost az MTI.

Az IME egészségügyi szaklap szervezésében a fertőzések kontrolljáról tartott kétnapos országos konferenciáról szólva Tótth Árpád, a lap szerkesztőbizottságának tagja csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon kiemelte: az elmúlt években "drámaian megnövekedett" azon betegségek száma, amelyek hátterében bizonyítottan multirezisztens, vagyis többféle antibiotikummal szemben ellenálló kórokozók állnak.

Paller Judit országos tiszti főorvos kifejtette: az Európai Unióban az egészségügyi ellátással összefüggésben évente 4,5 millió fertőzés történik, és mintegy 37 ezer halálesetet tartanak számon. Közülük a multirezisztens kórokozókhoz évi 400 ezer fertőzés és mintegy 25 ezer haláleset kötődik.  Azt is elmondta, hogy erre vonatkozóan az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálaton belül egy bizottság már stratégiát dolgozott ki. Feladatuk az is, hogy elérjék: az egészségpolitika tegye kötelezővé ezt a tervet, vagy ajánlás formájában írja elő az egész ország betegellátására vonatkozóan.

Az országos tiszti főorvos a megelőzés konkrét példái között az egészségügyi ellátásban az ágy melletti kézfertőtlenítés fontosságára és a megfontolt antibiotikumos kezelésre hívta fel a figyelmet.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés