hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kék fénnyel csökkenthető a szisztolés vérnyomás

A PharmaOnline szerint a 30 perces, látható kék fénnyel történő megvilágítás jelentősen, csaknem 8 Hgmm-rel csökkenti a szisztolés vérnyomást.

A University of Surrey és a Heinrich Heine University (Düsseldorf) kutatói a látható tartományban levő kék fénnyel történő megvilágítás jelentős vérnyomáscsökkentő hatását írták le. Cikküket a European Journal of Preventative Cardiology folyóiratban jelentették meg, a rövid összefoglaló (abstract) az alábbi linken érhető el: Manuel Stern et al. Blue light exposure decreases systolic blood pressure, arterial stiffness, and improves endothelial function in humans, European Journal of Preventive Cardiology (2018). DOI: 10.1177/2047487318800072.

A vizsgálat során a résztvevők teljes testfelületét 30 percen keresztül a látható tartományban levő (körülbelül 450 nanométer hullámhosszú) kék fénnyel világították meg, melynek intenzitása a normál nappali fényéhez volt hasonló. A látható kék fény az ultraibolya (UV) fénnyel ellentétben nem karcinogén hatású. A kutatók jelentős csökkenést tapasztaltak a résztvevők szisztolés vérnyomásában, mely 8 Hgmm-rel csökkent, míg a normál megvilágításnak semmiféle hatása nem volt.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Vérnyomáscsökkentő hatása mellett a kék fénnyel történő megvilágítás jótékony hatással volt más szív-érrendszeri kockázati markerekre is, például csökkentette az artériák falának rugalmatlanságát (arterial stiffness), és javította az erek relaxációját. Ezen felül a kék fény hatására emelkedett a vér nitrogén-monoxid koncentrációja, mely komoly szerepet játszik az egészséges keringés fenntartásában vagy visszaállításában, és igen fontos faktor magas vérnyomás, érelmeszesedés vagy szívkoszorúér-szűkület esetén.

A kék fénnyel történő megvilágításnak a vérnyomás csökkentésére irányuló pontos hatásmechanizmusa egyelőre nem ismert. A kutatók szerint a megvilágítás jó eszköz lehet a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, és a gyógyszeres terápiák alternatíváját jelentheti, különös tekintettel azokra a betegekre, akiknek a vérnyomása gyógyszerekkel nehezen szabályozható.

Magyarországon évente kb. 130 ezer ember hal meg, és a halálesetek feléért valamilyen szív-érrendszeri betegség a felelős.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés