hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kegyetlen hőség jön, védekezzenek!

A nyár eddigi legerősebb hőhulláma jön, hajnaltól hőségriadót hirdetett és védekezésre szólít fel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Különösen védelemre szorulnak a betegek, a gyerekek és a házkörüli állatok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára a hőség miatt négy megyére adott ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. E szerint Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. A meteorológiai szolgálat a honlapján kedden azt írta, hogy a következő napokban a júniusi, több rekordot megdöntő kánikulánál is erősebb hőséghullám várható. A hétvégén és hétfőn a levegő hőmérséklete árnyékban is elérheti a 37-38 fokot, sőt néhol meg is haladhatja. A hőség megszűnésének ideje még kérdéses, de az előrejelzések szerint a jövő héten, kedden vagy szerdán egy hidegfront hatására mérséklődhet az extrém meleg.

Az országos tiszti főorvos szerdától rendelt el másodfokú hőségriasztást – egyelőre – péntek éjfélig.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a honlapján tanácsokkal szolgál a forró napokra. Azt írják a hőség idején ajánlatos a lakást, a szobát, a tartózkodási helyet hűteni. Ennek a klasszikus jól bevált módszere az éjszakai szellőztetés, napközbeni besötétítéssel. A légkondicionáló is jó megoldás, arra azonban figyelni kell, hogy a légkondicionáló legyen kitakarítva, karbantartva. A hőfok beállításánál pedig az az ideális, ha a kintinél 5-6 Celsius-fokkal kevesebb a belső tér hőmérséklete. Arra is érdemes figyelni, hogy a légmozgás ne legyen túl gyors, ne fújjon nagyon a szél, ne legyen huzat, mert ez az ízületekre lehet káros hatással, vagy nátha alakulhat ki.

A ventilátorok használata addig jó, amíg a belső tér levegője 35 fok alatt van, mert a ventillátor keveri a benti meleg levegőt, és így a légmozgás vonja el a meleg levegőt a szervezetünktől, ám ilyenkor is gondoskodni kell a folyadékpótlásról.

A folyadékpótlásra ezekben a napokban fokozottan kell figyelni, inni akkor is kell, amikor az ember nem érezi magát szomjasnak. A szokásos napi 2-2,5 liter folyadékbevitel mellett még ugyanennyit vagy akár többet el kell fogyasztani attól függetlenül, hogy milyen munkát végeznek. Ihatnak vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, de jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek, viszont kerülni kell a kávét, az alkoholos italokat, a cukros, szénsavas üdítőket.

Azt javasolják, hogy langyos, vagy hideg vízzel zuhanyozzanak naponta akár többször is, érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tölteni.

Fontos, hogy a kisgyerekeket ne tegyék ki soha a tűző napra, lehetőleg árnyékban, félárnyékban levegőztessék őket. Még rövid időre sem szabad gépkocsiba bezárva hagyni a gyermeket, idős embert, állatot, mert az autó belső tere nagyon hamar 80 fokra is felmelegedhet. A kocsiban ülők könnyen hőgutát kaphatnak - figyelmeztet az ÁNTSZ.

A forró nyári napok különösen megterhelik a szervezetet, ilyenkor szaporodnak a szívpanaszok is. A napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli átlagosan a halálozás kockázatát, 12 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozásét, illetve 15 százalékkal a szívpanaszok és "általános rosszullét" miatti sürgősségi mentőhívások számát.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület is felhívja a figyelmet, hogy hőgutát állatok is kaphatnak. Az állatvédők azt ajánlják, hogy a nagy nyári kánikulában a játékot és a sétát a kora délelőtti és késő délutáni időszakra tegyék a tulajdonosok. Az állat számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni, és az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani. Ha mód van rá, nedvesítsék be az állat bundáját, úsztassák. A kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés