hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kátrány és tüdőrák

Filterrel is öl a cigaretta

A bostoni Harvard Egyetem epidemiológiai osztályának munkatársai a The Lancetben (2003; 362:847–52) azt írták, hogy becsléseik szerint 2000-ben 4,84 millió ember szenvedett el korai halált a világon dohányzás miatt, ebből 2,41 millió a fejlődő országokban, 2,43 millió pedig a fejlettekben. Az elhunytak csaknem 80 százaléka férfi volt. A halál okai között kardiovaszkuláris betegség, krónikus obstruktív tüdőbetegség, és „természetesen” a tüdőrák szerepelt.

Cambridge-i (Massachusetts, USA) kutatók az American Cancer Society kezdeményezésére prospektív módon azt vizsgálták, van-e különbség a tüdőrák mortalitásában aszerint, hogy valaki közepes, kis vagy nagyon kis kátránytartalmú cigarettát szív (BMJ, 2004;328:72–6). A közleményt övező érdeklődés magyarázata, hogy az eddigi tanulmányok során csak a filter nélküli (nagy kátránytartalmú) cigarettákat hasonlították össze az átlagosakkal.

Ebben a vizsgálatban a CPS II (Cancer Prevention Study) alanyai – 364 ezer férfi és 576 ezer nő – állapotának alakulását kísérték figyelemmel, átlagosan hat éven át. Kizárták azokat, akiknél korábban már előfordult rákos megbetegedés, vagy szivaroztak, pipáztak, illetve dohányt rágtak. Az aktuálisan dohányzók mellett olyanokat is bevontak, akik a tanulmány kezdete óta leszoktak káros szenvedélyükről – tehát azt is figyelték, hogyan befolyásolta a kockázat szintjét, ha valaki abbahagyta a dohányzást. Kontrollként olyanok szerepeltek, akik soha nem dohányoztak. Az elsődleges vizsgálati végpontot a légcső, a hörgő és a tüdő rákos megbetegedéséből eredő halál jelentette.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés