hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Katéter segítségével „kapcsolják ki” a magas vérnyomást

Elvégezték az első, sikeres beavatkozást a hagyományos kombinált gyógyszeres kezeléssel nem gyógyítható magas vérnyomással küzdő betegnél a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Kardiológiai Intézetében - közölte az intézet igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

Édes István egyetemi tanár elmondta: a vese beidegzésének roncsolása hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Az Európa több nagy gyógyító centrumában már bevezetett új eljárás lényege, hogy a vese beidegzését megszakítják egy rádiófrekvenciás energialeadással működő katéterrel. Az eljárással kiváltható a korábbi, sebészi úton történt idegroncsolás (sympathectomia), amely hatékony, de erősen invazív, műtéti kockázattal, sebfájdalommal járó beavatkozás - fűzte hozzá a kardiológiai intézet igazgatója.

Szűk Tibor, a beavatkozást végző egyetemi adjunktus az eljárás részleteit ismertetve rámutatott arra: a veseartéria beidegzésének roncsolását helyi érzéstelenítéssel, a combi verőér megszúrásával végzik.  Egy speciális katéterrel érik el a veseverőeret röntgensugár alatt. Mindkét vese verőerében a katéterrel rádiófrekvenciás energia segítségével az érfalon keresztül égetik el az ér körüli idegfonatot. Az egyórás beavatkozást követően 24 óra kórházi megfigyelés szükséges - mondta Szűk Tibor. Hozzátette: a beavatkozást olyan, magasvérnyomásos betegeknél lehet alkalmazni, akiknek a vérnyomását három vagy több vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel sem sikerül egy adott érték alá csökkenteni.

Csanádi Zoltán egyetemi docens, a helyi szívelektrofiziológiai laboratórium vezetője az első sikeres beavatkozás kapcsán hangsúlyozta, az eljárással a betegek életminősége jelentősen javul, a súlyos és költséges kezelést igénylő szövődmények csökkennek, és nem utolsósorban a gyógyszerköltségek is egyértelműen mérséklődnek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés