hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Katasztrófarobotot fejlesztenek és versenyt rendeznek Pécsen (frissítve!)

Különleges, katasztrófahelyzetekben bevethető robotokat fejlesztenek és építenek a Pécsi Tudományegyetem informatikai karán. A robotoknak és programozóiknak versenyt szerveznek december 8-án.

A parányi robot képes bejutni olyan roncsok és romok közé, ahová ember nem fér be – mutatja a hallgatók által épített tenyérnyi szerkezetet Pauler Gábor docens. A kutatók lépegető mechanizmusokat próbálnak ki. Ezeknek a programozása sokkal bonyolultabb, mint egy lánctalpasé, viszont sokkal jobb terepjáró képességgel rendelkeznek.

Katasztrófahelyszín-felderítő robotoknak és programozóiknak szervez versenyt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai Szakkolégiuma december 8-án. Pauler Gábor, a PTE Információtechnológia és Általános Technika Tanszékének docense az elmondta, hogy a Magyarországon példa nélküli megméretést 10 órától tartják a természettudományi kar Ifjúsági úti épületének aulájában.

A versenyben egy lánctalpas és egy lépegető robot vesz részt, amelyeket két, egyenként háromtagú hallgatói csapat épít és programoz a különböző feladatok elvégzésére. A robotoknak időre, komoly szakmai zsűri előtt, katasztrófahelyzetet szimuláló próbapályán kell tájékozódniuk és tárgyakat gyűjteniük. A docens közlése szerint a fő cél, hogy kiderüljön, melyik robottípus hatékonyabb katasztrófahelyszínek felderítésénél.

Mindkét eszköznek több előnye és hátránya van. A lépegető robot képes átlépni magas lépcsőfokokat, könnyen kimászik egy mélyebb gödörből, de a mozgását nehezebb programozni, és ha felborul, használhatatlanná válik. A lánctalpas könnyebben programozható, nagyobb az áthidaló képessége, hátára fordulva is képes közlekedni, de kisebb az átlépő magassága, könnyebben elakad.

Bornemisza Imre, a tanszék adjunktusa felhívta a figyelmet arra, hogy a robotokat költségtakarékossági okokból nem egyedileg gyártott fém alkatrészekből, hanem Lego Mindstorms-készletekből építették. A résztvevő hallgatói csapatok számára a versenyt egy féléves választható tantárgy előzte meg, amelyet csak azok vehették fel, akik korábban számot adtak magas szintű programozói ismereteikről.

Az oktatók megjegyezték: nincs tudomásuk arról, hogy Magyarországon használnának katasztrófahelyszín-felderítő robotokat. Bevetésüket ugyanakkor hasznosnak tartják azokban az esetekben, amikor helyszűke miatt ember vagy keresőkutya nem fér be annyira a romok közé, hogy érzékelje az esetleges túlélőket. Úgy vélik, aki ilyen szituációkban időt nyer, életet menthet.

A robotok versenyére nemcsak hallgatókat és oktatókat, hanem minden érdeklődőt vár a Pécsi Tudományegyetem.

(forrás: Kossuth Rádió, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink