hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségpolitika

Katasztrófahelyzet előtt a tapolcai kórház?

Továbbra is bizonytalan a tapolcai kórház sorsa, mivel az üzemeltető Medisyst Kft. és a tulajdonos önkormányzat nem tud megegyezni az elszámolásról. Ettől függetlenül az önkormányzat cége szeretné átvenni az intézmény üzemeltetését, csakhogy a működtetési engedélyhez szükséges orvosi eszközök a Medysist tulajdonában vannak.
A tapolcai kórházat üzemeltető Medisyst Kft. tavaly ősszel jelezte a város önkormányzatának, hogy három év után felbontja a 30 évre megkötött működtetési szerződést. A magáncég korábban hasonló lépésre szánta el magát Mezőtúron és Körmenden is – utóbbi településen tart még az elszámolási vita. De a válás az eddigi tapasztalatok szerint Tapolcán sem problémamentes, az egészségügyi intézmény átadás-átvételének részleteiről a feleknek eddig még nem sikerült megállapodniuk.
 
A Medisyst tulajdonosa ugyanis a beruházásai 500 millió forintos ellenértékéhez szeretne hozzájutni, az önkormányzat viszont nem akarja ezt az összeget kifizetni. Mindenesetre az elszámolási vita lezárásáig a befektető nem adja át az új működtetőnek – a város önkormányzatának tulajdonában lévő Tapolcai Kórház Nonprofit Kft.-nek – az orvosi eszközöket, műszereket, ami viszont feltétele az üzemeltetéshez szükséges ÁNTSZ-engedély kiadásának.
 
Császár László, Tapolca fideszes polgármestere tudósítónk kérdésére válaszolva egyebek mellett azt mondta: noha több hónapja tárgyalnak a kórház visszavételéről, az álláspontok továbbra is igen messze esnek egymástól. A polgármester megerősítette, hogy a Medisyst követelését a város nem tartja jogosnak, az önkormányzat testülete szerint legfeljebb 150–200 millió forint járna a távozó cégnek. Császár László mindazonáltal a jelenlegi helyzetben úgy véli, a felek csak a bíróságon rendezhetik ezt a vitát.
 
Németh Attila, a Medisyst ügyvezetője szerint – mint ahogy ezt lapunknak elmondta – ugyanakkor korai lenne perről beszélni, hiszen van még néhány nap a megegyezésre. Az ügyvezető emlékeztetett arra, hogy a kórház üzemeltetéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételekkel egyelőre csak a Medisyst cég rendelkezik.
 
Császár László szerint viszont mindez nem akadálya annak, hogy a Tapolcai Kórház Nonprofit Kft. április elején – a 250 alkalmazottal együtt – átvegye az intézmény működtetését.
 
Bujdosó László regionális tisztifőorvos egyébként április 6-i hatállyal megvonta a Medisyst Kft.-től a működtetési engedélyt, ám a határozat egyelőre még nem jogerős – tudtuk meg. Ha a jogerős döntésig a feleknek nem sikerül megállapodniuk, akkor az országos tisztifőorvos kihirdetheti az úgynevezett egészségügyi katasztrófahelyzetet, amire egy tavaly megszületett törvény ad lehetőséget. Eszerint ha egy tulajdonos és egy magánműködtető vitája, vagy bármi egyéb nehézség okán veszélybe kerül a lakosság egészségügyi ellátása, az ÁNTSZ vezetője a katasztrófahelyzeteknek megfelelően járhat el.
 
Falus Ferenc országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint ilyen esetekben az ÁNTSZ ideiglenesen lefoglalhatja a kórház épületeit és eszközeit, műszereit. Falus Ferenc lapunknak nyilatkozva hozzátette, hogy bízik a felek józanságában, így abban, hogy erre az intézkedésre nem kerül sor. Mint mondta, a Medisyst tulajdonosa ígéretet tett egyebek mellett arra is, hogy mindaddig ellátják a betegeket, amíg az új működtető át nem veszi a kórházat.
 
Cseri Péter – Danó Anna, Népszabadság Online



 

cimkék

hirdetés

Könyveink