hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kasszasiker

A gyártók többsége fizet

Bár Kökény Mihály szerint felesleges volt a patikusok félelme, az OEP főigazgatója, Matejka Zsuzsanna úgy véli, a kialakult pánikhangulatnak köszönhető, hogy a gyógyszergyártók szinte egyöntetűen aláírták a támogatás-visszautalási szerződést.

Rendkívüli, kibővített elnökségi ülést tartott augusztus 28-án a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK). A testületi tagok arra kerestek választ, hogy a Globális Támogatás Volumenrendszer (GTV) szeptember elsejei életbe lépése után mi is a teendőjük. A hezitálásnak az volt az oka, hogy a szaktárca nem teljesítette korábbi ajánlatát. Csehák Judit egészségügyi miniszter a hónap közepén találkozott a kamarai vezetőkkel, s ígéretet tett arra, hogy augusztus 21-ig eljuttatja azoknak a gyártóknak – illetve termékeiknek – a listáját az MGYK-hoz, akik nem írják alá az egészségbiztosítóval a megállapodást, s egy forgatókönyvet arról: a GTV alkalmazása során pontosan mi a patikusok teendője. Egy munkanappal az új finanszírozási rendszer bevezetése előtt azonban még sem a listát, sem a forgatókönyvet nem postázta a tárca.

A GTV bevezetésének az a célja, hogy a gyártók járuljanak hozzá az egészségbiztosító gyógyszerkasszájához, amelynek kiadása az év első hét hónapjában 137,8 milliárd forint volt. S bár az eredetileg tervezett 217 milliárdos büdzsét a kormány időközben 242 milliárdra emelte, a GTV bevezetése nélkül prognosztizálható volt ennek túllépése.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés