hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kásler Miklós még nem kapott ellenzéki javaslatot

A Lokálnak adott interjúból kiderül, hogy mindig orvos akart lenni, a miniszteri felkérést pedig lehetőségnek tartja, amit az emberek érdekében szeretne felhasználni.

(...) Az orvoslás egzakt tudomány. Hogyan fér össze azzal a mély istenhittel, ami önt jellemzi?

–  A szolidaritást, a mások szenvedésének és problémáinak megértését nem feltétlenül kell, hogy felülírja az orvostudomány civilizációja, a tudomány fejlődése. De az egy másik kérdés, hogy az orvos–beteg viszonyban mégis háttérbe szorult az emberi mozzanat. Az volt a törekvésem – és az Országos Onkológiai Intézetben sikerül is ezt a szellemiséget megteremteni –, hogy a beteg testi és lelki állapotát, tehát az egész embert, ne pedig egy beteg szervet vagy testet gyógyítsunk. (...)

Orvosként a betegeivel erről a hitről is beszélt?

– Több ezer beteggel beszéltem életem során, és nagyon sokszor szóba került a hit kérdése is. Rendkívül súlyos betegség a rosszindulatú daganat, és mindenki azt kérdezi először, hogy miért pont én? Mit vétettem? Mit kellett volna másképp csinálnom? Sok ember esetében látom, hogy a hit nagy segítség a betegség mindenféle fázisában, minden végkifejlet esetén. Ezek a helyzetek alkalmat adtak arra, hogy ezekkel a gondolatokkal és szemlélettel  is segítsem a betegeimet. A munkatársaimnak hosszú éveken keresztül, havi rendszerességgel szerveztem pszichológiai, lelki kondicionáló beszélgetéseket, ahol magam is előadtam. Manapság ezt tréningnek hívják, pedig nem beszéltünk másról, csak az örök értékekről, a klasszikus gyógyítás szemléletéről és módszereiről.

Készült ön valaha politikusi pályára?

– Nem. Úgy gondolom, hogy engem szakmai feladat megoldására kért fel a miniszterelnök úr, és ez rendkívül megtisztelő. Bár úgy vélem, hogy ez nemcsak felkérés, hanem egyben lehetőséget is kaptam, amit én pontosan az emberek érdekében szeretnék felhasználni. Nagyon várom az ellenzék javaslatait. Nagyon nagy örömmel leülök bárkivel és meghallgatom. Ha használható észrevételeket tesz, felhasználom, de eddig egyetlen ilyen sem érkezett. Őszintén kívánom, keresztényi szeretettel, hogy érkezzenek el hozzám ezek az észrevételek!

A teljes beszélgetés

(forrás: www.lokal.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink