hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kásler mehet, Szócska jöhet?

Kásler Miklós távozik, Szócska Miklós pedig akár vissza is térhet, derült ki a kormányalakításról a Népszavához érkező hírekből.

A lap úgy tudja, szinte biztosra vehető, hogy a kormányfő a kulcstárcák – a belügy, a pénzügy, a kancellária – vezetőivel már meg is állapodott. Eszerint a hamarosan 74 éves Pintér Sándor elvállalt újabb négy év miniszterséget. Varga Mihály is marad pénzügyminiszterként, bár az ő tárcájának kevesebb funkciója lesz a korábbinál.

A lapnak többen is úgy vélekedtek, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem marad egyben a következő ciklusban. Az oktatást, az egészségügyet, a kultúrát, a sportot magába ölelő mamut 2010-ben kapott közös minisztert, ám eddig nem sikerült egyetlen vezetőjének sem kellően átlátni, hatékonyan irányítani az összes ide tartozó területét. A mostani miniszterről, a 72 éves Kásler Miklósról már a hivatalba lépése pillanatától rendre felröppent, hogy hamarosan távozik. Nincs ez másként most sem, róla ugyanis az a hír járja, hogy nyugdíjba vonul.

Már hónapokkal ezelőtt szóba került a lap forrásai szerint Szócska Miklósnak, a második Orbán-kormány egészségügyi államtitkárának reaktiválása az egészségügyben. Ő jelenleg a Semmelweis Egyetem közszolgálati karának dékánja, és egyben a magánosított intézmény egyik kurátora. Egyelőre nem tudni, ő vállalná-e ismét az egészségpolitika irányítójának a szerepét. Szócska 2011-es programjának kevés eleme valósult meg, de nevéhez köthetők talán a Fidesz-kormányzás legpozitívabb népegészségügyi intézkedései: így az egészségkárosító élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása különadókkal, a nem dohányzók védelmével kapcsolatos törvény szigorítása, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér kiépítésének elindítása. A lap írásban kérdezte Szócska Miklóst, vállalna-e újra kormányzati szerepet, ám ő nem reagált.

Az egészségügy irányításának helye, szerepe még nagyon képlékeny, éppúgy válhat önálló tárcává, mint ahogy besorolódhat a Belügyminisztérium alá. Erre eddig is voltak erős impulzusok.

A teljes információt ITT olvashatja

 

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink