2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta a Paul Janssen-díjat

Karikó Katalin és Drew Weissman, a Covid-19-vakcinák fejlesztésének "tudományos szuperhősei" kapták idén a Paul Janssen-díjat, közölte portálján a kitüntetést alapító Johnson & Johnson.

A két tudóst azért az alapvető munkáért jutalmazták, amely lehetővé tette a hírvivő RNS (mRNS) használatát a Covid-19 elleni vakcinák kifejlesztésében, valamint óriási lehetőségeket nyitott más betegségek jövendőbeli védőoltásainak és kezeléseinek kidolgozásához.

Karikó Katalint, a BioNTech alelnökét és Drew Weissmant, a Pennsylvaniai Egyetem professzorát az egész világon elismert tudósokból álló független bizottság választotta a díj 2021-es nyerteséül. 2004-es alapítása óta 19 kutató kapta meg az elismerést, közülük öten kaptak Nobel-díjat.

Forrás: Johnson & Johnson
Forrás: Johnson & Johnson

A Johnson & Johnson a Heurékapillanatok: a vakcinatudomány szuperhősei címmel élő internetes adásban jelentette be a nyerteseket.

Paul Janssen a 20. század egyik legtehetségesebb és legszenvedélyesebb kutatója volt. Több mint 80 gyógyszer felfedezésében és kifejlesztésében játszott szerepet, ezzel életek millióit mentette meg. A gyógyszerek közül négy ma is szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) alapvető gyógyszereket felsoroló listáján.

A Paul Janssen orvosbiológiai kutatási díjat a Johnson & Johnson amerikai multinacionális cég Janssen emlékére alapította. A díjjal 200 ezer dollár (61,8 millió forint) jár.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink