hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Karikó Katalin előadásával nyit az Akadémia közgyűlése

A járvány miatt online tartja meg 194., rendes közgyűlését a Magyar Tudományos Akadémia, a tanácskozás május 3-án kezdődődik.

Elnöki beszámoló, díjátadás, tudományos előadások és határozathozatalok is szerepelnek az Akadémia legfőbb döntéshozó testületének május 3-án kezdődő tanácskozásán. Az első nap ünnepi ülésén Karikó Katalin kutatóbiológus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója tart előadást, amelyet az MTA YouTube-csatornáján minden érdeklődő élőben követhet.

Régi hagyomány a Magyar Tudományos Akadémián, hogy legfőbb döntéshozó testületének ülése nem csupán intézményi és személyi kérdésekről vitázik és hoz döntéseket, hanem fórumot biztosít egy-egy tudományterület kiváló képviselőinek is arra, hogy nyilvános előadás keretében foglalják össze legújabb tudományos eredményeiket. Az MTA 194. közgyűlésének ünnepi ülésén az elnöki köszöntő után Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense tart előadást.

Karikó Katalin előadása május 3-án, hétfőn körülbelül 10.10 órától élőben követhető itt, a Magyar Tudományos Akadémia YouTube-csatornáján.

A hagyományokhoz híven a hétfői ünnepi ülés keretében adják át az MTA díjait, egyebek mellett az Akadémiai Aranyérmet és az Akadémiai Díjakat, valamint kihirdetik a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díj 2020. évi nyertesét.

Délután zárt munkaközgyűléssel folytatódik az MTA 194., rendes közgyűlése. Napirenden szerepel több elnöki és főtitkári beszámoló, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Alapszabályának és Ügyrendjének módosítása.

Az első nap végén a közgyűlési tagok Balázs János zongoraestjét hallgathatják meg élő online közvetítésben.

Május 4-én reggel zárt munkaközgyűléssel folytatódik a tanácskozás, amelynek napirendjén szerepel a 2022. évi tagválasztás előkészítése is.

A délelőtti munkaközgyűlést követően, a második tanácskozási napon a kutatási témák kerülnek előtérbe. 2016 óta hagyomány, hogy a különböző tudományterületek képviselői tartanak tudományos előadásokat legújabb eredményeikről.

Ezúttal Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA korábbi elnöke, valamint Kusz Veronika zenetörténész, Bolyai-ösztöndíjas kutató előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Lovász László „Nagy hálózatok: elmélet és gyakorlat”, Kusz VeronikaKözhelyek és vallomások. Ciklusszervezési stratégiák Dohnányi Ernő műveiben” címmel tart előadást. A tudomány után pedig az élő zenéé lesz a főszerep, hiszen Dohnányi A-dúr és Desz-dúr vonósnégyesét adja elő a Dohnányi Quartet.

A közgyűlési események sora délután 16.00 órakor a Külső Tagok Fórumával folytatódik, ahol átadják az idei Arany János-díjakat és Arany János-érmet.

Az MTA közgyűléséhez kapcsolódva immár ötödik alkalommal rendezik meg a Fiatal Kutatók Fórumát. A május 5-i esemény fő témája a kvantitatív értékelés a tudományban. Előadást tart Barabási Albert-László hálózatkutató, az MTA külső tagja. A tanácskozásról készült felvételt az mta.hu-n később publikáljuk.

Az MTA 194., közgyűlésének részletes programja ide kattintva nézhető meg.

Online tartják meg a közgyűléshez kapcsolódó programjaikat az MTA tudományos osztályai is. A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya „Szólás és hallgatás: Vallástörténeti mozaikok Thomas Köves-Zulauf professzor köszöntése” címmel tart tudományos ülést. A Filozófiai és Történettudományok Osztálya Kommunikáció és Médiatudományi Állandó Bizottsága angol nyelvű nemzetközi workshopot rendez. „Geometriai látásmód a diszkrét matematikában” – ez a címe a Matematikai Tudományok Osztálya tanácskozásának, a Műszaki Tudományok Osztálya rendezvényének témája pedig a mesterséges intelligencia kutatása és alkalmazása. A homogén, heterogén, organo-, bio- és elektrokatalízisről lesz szó a Kémiai Tudományok Osztálya tudományos ülésén, a Fizikai Tudományok Osztálya pedig a fizika fejlődési irányait vázolja fel hagyományos programján, amelyet a kondenzált anyagok fizikájáról és a Nagy Hadronütköztetőről szóló előadóülés követ.

A tudományos osztályok programjai az MTA 194. közgyűlésének programfüzetében a 12. oldaltól láthatók.

(forrás: Magyar Tudományos Akadémia )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink