hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kardio-CT Magyarországon

Ezentúl az eddiginél pontosabb vizsgálattal mérhetik fel a koszorúerek állapotát a kardiológusok.

Magyarországon jelenleg egyedülálló, nem invazív diagnosztikai eszközt helyeztek üzembe január 18-án Budapesten. A szignifikáns (50 százaléknál nagyobb) koronáriaszűkületet nagy biztonsággal kimutatni képes számítógépes tomográfot (kardio-CT-t) egy magánvállalkozás üzemelteti.
A diagnosztikában három-négy éve elterjedt, hazánkban 2005 júliusában telepített és eddig csak PET-CT-vizsgálatokra használt 16 szeletes spirál CT 1 mm-nél vékonyabb szeletekre képezi le a szívet és annak érrendszerét. A berendezés számítógépes szoftvere segítségével három dimenzióban, igen nagy pontossággal rekonstruálja az anatómiai viszonyokat.
A vizsgálat a kontrasztanyag iv. befecskendezésétől eltekintve nem invazív, mindössze 20–30 percet vesz igénybe, és nem igényel kórházi bennfekvést. Ellenjavallata a pitvarfibrilláció, a komplex ritmuszavar, a kontrasztanyaggal szembeni túlérzékenység, valamint az, ha valaki nem kaphat bétablokkolót (a gyógyszer a szívfrekvencia csökkentéséhez kell a jó felbontás érdekében). Az eredmények alapján koszorúér-betegség kis/közepes rizikója esetén 96–98 százalékos biztonsággal kizárható az invazív beavatkozást igénylő kardiológiai megbetegedés, ami az eddig ismert eljárások hasonló mutatóinál jóval megbízhatóbb. Ezt kihasználva csökkenhet a katéteres teamek terhelése, amelyek a jövőben a valóban terápiás jellegű beavatkozásokra összpontosíthatnának (jelenleg a koronarográfiák 60–70 százaléka diagnosztikai céllal történik, és mintegy negyedük lelete negatív).
A készülék akkor is segít, ha a terheléses vizsgálat eredménye alapján a diagnózis nem egyértelmű vagy a tünetek bizonytalanok. További előnye, hogy nemcsak az ér lumenét, hanem annak falát is megjeleníti, ami lehetőséget nyújt – denzitásbeli eltérések alapján – a plakkok anyagösszetételének elemzésére is. Kimutathatók vele a rupturára hajlamosabb, lágy plakkok. Hátránya viszont e téren az angiográfiával szemben, hogy nem alkalmas a szignifikáns mértéket el nem érő szűkületek pontos, kvantitatív megítélésére.
Bár a készülék a szív funkcionalitásának (diasztolés és szisztolés funkció, ejekciós frakció, falmozgászavar) ábrázolására és számszerű megítélésére is alkalmas, az értékelő szoftver e téren még fejlesztésre szorul. Amúgy sem valószínű, hogy a balkamra-funkciót – az egyszerűbb, olcsóbb és kevésbé invazív echokardiográfia helyett – már a közeljövőben kardio-CT-vel határoznák meg – véli prof. dr. Préda István. A diagnosztikai központ belgyógyász- kardiológus szakorvosa, dr. Kerecsen Gábor adjunktus szerint a betegek állapotának koronária-bypass műtét és sztentbeültetés utáni követésére, akut mellkasi fájdalmának differenciáldiagnosztikájára, a nagyér- vagy billentyűhibák azonosítására is használható készülék utóbbi funkcióiban egyelőre vélhetően nem váltja ki az ultrahangot.
 A diagnosztikai központ jelenleg is tárgyal az állami egészségbiztosítóval (OEP) a vizsgálat finanszírozásáról – mondta el a gép bemutatásakor az üzemeltető Pozitron Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatója, Tombor Bálint. Egyelőre azonban önköltséges, 160 000 forintba kerül – ez egyébként alig valamivel több, mint amennyit egy hagyományos koszorúér-angiográfiáért fizet az OEP. A legtöbb magán-egészségpénztárral már szerződtek – ezek tagjaik számára megtérítik a vizsgálat költségeit.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés