hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kaposváré az ötödik

Több PET-centrumra és nagyobb összegű OEP-finanszírozásra lenne szükség ahhoz, hogy minden rákbeteget megvizsgálhassanak ezzel a módszerrel, akinek erre szüksége van – írja a VG.hu.

Kaposváron adják ma át az ország ötödik olyan centrumát, ahol a legmagasabb színvonalú képalkotó diagnosztikát képviselő PET-CT-vel is vizsgálhatják a betegeket. Pozitronemissziós tomográf eddig két budapesti, egy debreceni és egy kecskeméti központban volt, ezekben az idén összesen 16330 beteg vizsgálatát finanszírozzák. Ez a vizsgálatszám azonban, tekintettel arra, hogy évente 60–70 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak, nagyon kevés – idézik a Kaposvári Egyetem általános és tudományos rektorhelyettesét. Repa Imre szerint a finanszírozott vizsgálatszámot 80–100 ezerre kellene emelni. Ehhez viszont minimum tíz további központra lenne szükség, mert az eddigi négy gyakorlatilag maximális kapacitással üzemel. Ezért sem érhető el minden olyan beteg számára a PET-CT, akinél ezt az eljárást az onkológusok szakmailag szükségesnek tartják.

Az OEP ez évtől emelte meg 14 ezerről 16 ezer fölé a finanszírozott vizsgálatszámot, ám ezzel párhuzamosan 250 ezer forintról 192 ezer forintra csökkentette az egy vizsgálatra jutó finanszírozási összeget – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink