hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kaotikus a betegellátás Pest megyében

A budapesti és az arra szorosan ráépülő Pest megyei ellátási rendszer maga a káosz – írja a Napi.hu.

A három, Budapestet szétszabdaló ellátási térség közül a nyugatiban, ahol az új szuperkórház épülne, az ágyak 92 százaléka van Budapesten, miközben az ellátandó lakosság 33 százaléka Pest megyei, a térség budapesti kórházi ágyainak jelentős része országos intézetek ágyait fedi le – írja szakértőkre hivatkozva a Napi.hu.  A térségben a Pest megyei általános kórházi feladatok leginkább a Szent János Kórházra és a Szent Imre kórházra hárulnak, vagyis az új szuperkórháznak csaknem 200 ezer Pest megyei lakos általános ellátásának egy részét is biztosítania kell.

A Dél-Közép-Magyarországi Térség 10 ezer lakosra jutó ágyszáma az ide sorolt Semmelweis Egyetem 2000 ágyával éri el az országos átlagot, Észak-Közép Magyarország 10 ezer lakosra jutó aktív kórházi ágykapacitása viszont csaknem 20 százalékkal rosszabb a hazai átlagnál, azaz Budapesten is találunk kórházi ágyakkal legrosszabbul ellátott területeket.

A budapesti egészségügy tradicionálisan másképpen működik, mint a vidéki. Az évtizedeken át folytatott szakmai pozícióharcok következtében Budapesten napjainkig nincs egy olyan kórház, mely felmutathatná a jobb vidéki megyei kórházak szakmai komplexitását és valójában nincs senki, aki felelősen átlátná, összehangolná és javítani próbálná a budapesti és Pest megyei lakosság egészének az ellátását - állítják a problémát a lapnak vázoló egészségügy szakértők.

A budapesti lakosság még csak kezeli valahogy a központi térség egészségügyi labirintusrendszerét, a Pest megyeiek a jelek szerint már egyre nehezebben. Az úgynevezett HBCS rendszer indításakor, 1995-ben, az egy ellátott lakosra jutó éves átlagos ellátási költség (CMI) terén a legjobb és leggyengébb hazai megye között 5 százaléknyi volt a különbség, Budapest a legjobbak között volt, Pest megye az országos átlag értékeit mutatta.

A legjobb és a legrosszabb megye közötti különbség 2015-re viszont már 55 százalékra nőtt: Budapestnek az országos negyedik hely jutott, Pest megye pedig sereghajtóvá vált, 20 százalékkal rosszabb CMI értékkel, mint amilyennel 1995-ben rendelkezett. Mindezek miatt a szakértők szerint ideje volna elgondolkodni a hazai GDP csaknem 50 százalékát megtermelő Közép-magyarországi régió, és azon belül különösen Pest megye egészségügyi ellátásának a teljes átszervezéséről, amely még kifogástalan szakmai tervek és szinte korlátlan források mellett is legalább egy évtizedet igényel.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink