2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Káoszveszély a szlovákiai gyógyszertárakban

Káosz kialakulásának veszélye fenyeget a szlovákiai gyógyszertárakban, miután csütörtökön életbe lép a gyógyszerekről és segédeszközökről rendelkező új törvény, amely szerint a jövőben az orvosok már nem gyógyszereket, hanem csak hatóanyagokat fognak felírni a vényekre, s a patikusok dolga lesz eldönteni, milyen gyógyszert adnak a betegnek – állítja a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara (SLeK) szerdai nyilatkozatában.

"A törvényben számos nem egyértelmű és nem logikus megfogalmazás található" – mutat rá a gyógyszerész kamara. A szakmai szervezet úgy véli, hogy az új szlovák törvény "nem szokványos" és rejtett célja "üzleti, a nyereség maximalizálása a gyógyszertárakban".

Az új törvény szerint az orvos felírja a hatóanyagot, de ha akarja, akkor az ajánlott gyógyszert is megjelölheti a vényen. Ha ezt nem teszi meg, akkor a gyógyszerészeknek a legolcsóbb hatékony gyógyszert kell először felajánlaniuk a betegnek. Szakértők szerint az is vitatható, mi minősíthető a legolcsóbb gyógyszernek. Állítólag komoly gondokat okozhat az is, hogy a patikus, ellentétben az orvossal, nem tudja, milyen gyógyszereket szed még a beteg, s az általa javasolt gyógyszer párosítható-e a többivel, és nem vált-e ki nem kívánt mellékhatásokat.

A gyógyszerészeti kamara azt is kifogásolja, hogy a gyógyszerek újfajta felírását nem előzte meg átfogó felvilágosító kampány, s az emberek nem tudják, mit kezdjenek vele. Az emberek több mint 95 százaléka szerintük a klasszikus gyógyszerfelírást részesíti előnyben.
"Mindez a legnagyobb valószínűséggel káoszhoz fog vezetni a gyógyszerek felírásánál és vitákat eredményez a vények érvényességét illetően" – olvasható a nyilatkozatban.

A gyógyszerészeti kamara szerint nem reális tényeken alapul az egészségügyi tárca azon állítása, miszerint az új módszerrel mintegy 100 millió euró takarítható meg évente.
Az egészségügyi minisztérium a gyógyszerészeti kamara bírálatát visszautasította, s alaptalannak minősítette.

Kokes János
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink