hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Káosz a gyógyszerpiacon

A gyógyszerellátás teljes rendszerére kiterjedő, hosszabb távon kiszámítható komplex stratégia kidolgozását, az egészségügy szakmai súlyponti területeinek kijelölését és a gyógyszerkassza megalapozott tervezését javasolja a kormánynak az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Most nyilvánosságra hozott, a gyógyszerek támogatási és finanszírozási rendszerének, valamint a fogyasztás helyzetének ellenőrzéséről készített októberi jelentéséből kitűnik: nincs összhang a különféle gyógyszeradatbázisok között, nem érvényesülnek az orvosszakmai protokollok, és nem pontos a méltányossági alapú gyógyszertámogatás nyilvántartása.

Magyarország 1998-ban a GDP 7,3 százalékát, 2002-ben pedig 7,8 százalékát fordította egészségügyre. GDP-arányos gyógyszerkiadásaink az 1998. évi 1,8 százalékról 2002-re 2,1 százalékra emelkedtek. Két évvel ezelőtt az összes egészségügyi kiadás csaknem 31 százalékát költöttük gyógyszerekre. Ám az OECD idei statisztikája alapján a számvevők utalnak arra is: általában azokra az országokra jellemző, hogy egészségügyi kiadásaikon belül többet fordítanak orvosságokra, ahol alacsonyabb a GDP.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés