2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kanyaró: oltatni továbbra sem, de jelenteni kötelező lesz

Németországban akár 2500 eurós (770 ezer forint) pénzbüntetést kaphatnak az oltási tanácsadást elmulasztó szülők.

A kormányzati elképzelés szerint továbbra sem teszik kötelezővé a védőoltások beadását a kisgyermekeknek, de az óvodáknak jelenteniük kell az  egészségügyi hatóságnak, ha egy szülő a gyermeke beíratásánál nem nyújt be igazolást arról, hogy részt vett oltási tanácsadáson. Az óvodák vezetői most még saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy bejelentik-e a tanácsadási igazolás nélkül jelentkező szülőket. A tervezet szerint a mérlegelési lehetőséget bejelentési kötelezettség váltja fel. A bejelentés alapján az egészségügyi hatóság megkeresi a szülőt, időpontot javasol a tanácsadásra, és pénzbüntetést szabhat ki, ha a szülő elzárkózik és hajthatatlan marad – mondta az egészségügyi minisztérium szóvivője Berlinben.

A javaslat – amelyről várhatóan június elején döntenek a törvényhozásban – nem az "oltásellenes" szülők meggyőzését szolgálja, hanem inkább a tanácsadásról megfeledkező szülők emlékeztetését. A minisztérium azt is reméli az új szabálytól, hogy sok felnőtt is bepótolja a gyermekkorban elmaradt oltásokat.

A tárca legutóbbi adatai szerint idén április közepéig 331 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel, míg 2016-ban egész évben 325 ember kapta el a betegséget. A kanyaró az idén már halálos áldozatot is szedett: május közepén egy 37 éves nő veszítette életét a betegség miatt.

A kanyaró azért terjed, mert nem elég magas az oltottsági arány. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi, 2015-ös adatai szerint 92,5 százalékos volt a betegség ellen beoltott első osztályos általános iskolás gyermekek aránya, holott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 95 százalékos arány szükséges ahhoz, hogy a járvány elkerülhető legyen. Németországban a kanyaró elleni oltás nem kötelező, és a kisgyermekes szülők körében egyre inkább jellemző a védőoltásokkal szembeni ellenállás. A kormány az oltási kötelezettség bevezetése helyett a társadalmi összefogásban, az egészségügyi hatóságok, az orvosok, iskolák, óvodák és a családok közös erőfeszítéseiben látja a megoldást.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az Európai Unióban Németország mellett Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban és Romániában terjed járványszerűen a kanyaró.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink