2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kanyaró: nincs luxusvédőoltás!

A legtöbb kanyarós eset a Magyarországgal is szomszédos Temes megyében van, ezért a ránk nehezedő nyomás is nő, írja a Napi.hu.

Ez év áprilisi adatok alapján eddig 23 halálos áldozata volt Romániában a kanyarójárványnak, ebből 22 gyerek. Romániában jelenleg nincs kötelező védőoltás, nincs gyerekorvos az alapellátásban, és igen erős a vakcinaellenes propaganda, főleg az ortodox egyház részéről. Nem csak a 9-11 hónapos gyerekek fele, hanem a 4 évesek fele is oltatlan – mondta a Napi.hu beszámolója szerint Mészner Zsófia gyermekinfektológus egy a védőoltással megelőzhető betegségekről szóló akadémiai rendezvényen.

A Magyar Tudományos Akadémián, a védőoltással megelőzhető betegségekkel foglalkozó rendezvényén a szakértő kiemelte, hogy Romániában a 9-11 hónapos csecsemőknek körülbelül a fele még mindig nem kapta meg a védőoltást, de még a 4 éveseknek is több mint fele oltatlan. Pedig a kanyaró esetében még az átlagosnál is magasabb fokú – 92-95 százalékos – átoltottságra lenne szükség a nyájimmunitás eléréséhez, vagyis a járvány megfékezéséhez.

A legtöbb eset a Magyarországgal is szomszédos Temes megyében van, ezért a ránk nehezedő nyomás is nő. 1991-től átlagosan 15 alatt volt a hazai kanyarósok száma (behurcolt esetekből), de idén már áprilisra elértük ezt a számot a román határ mellett.

Mészner Zsófia leszögezte: nincs "luxusvédőoltás". Sok ország irigyel bennünket a jelenlegi oltási helyzetünkért: Magyarországon 11 védőoltás van gyerekeknek (ezek egy része választható), plusz a HPV-gyermekoltás. Mindezek a legjobb minőségben érhetők el.

Romániában jelenleg nincs kötelező védőoltás, nincs gyerekorvos az alapellátásban, és igen erős a vakcinaellenes propaganda, főleg az ortodox egyház részéről – sorolta a problémákat a szakember, hozzátéve, hogy a fiatal szülők kis rétege itthon is kényszerként éli meg a kötelező védőoltásokat.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink