2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kanyaró: bizottság az oltáshiány ellen

Romániában tárcaközi sürgősségi bizottság felállításáról döntött a kormány az oltáshiány rendezésére.

A testület fő feladata az országos oltásprogramok működésében keletkezett zavarok kiküszöbölése. A testületnek azonnal megoldásokat kell találnia a 2016-ban kezdődött oltáshiányra. A cselekvési tervet május végéig kell bemutatni, amelynek gyakorlati megvalósítását szeptember végére tűzték ki. A bizottság törvénymódosítást javasolhat, hogy rövid távon biztosítható legyen a hiányzó oltóanyag beszerzése, akárcsak a hosszú távú, rendszeres ellátás.

A román kormány közvetlenül az egészségügyi miniszternek alárendelve egy másik testületet is létesített, amelynek feladata az országos oltásprogramok felügyelete. Ennek a testületnek is az oltások beszerzésében és kezelésében, valamint a lakosság tájékoztatásában lesz szerepe.

Romániában tavaly év elejétől kanyarójárvány tört ki, amelynek eddig 27 halálos áldozata volt, és több mint 5700-en betegedtek meg. A járványt az oltóanyag-ellátásban mutatkozó hiány és az okozta, hogy egyes szülők megtagadták a vakcina beadatását gyermekeiknek. A kanyaró megjelenése után egyre többen panaszkodtak arra, hogy gyermeküket hiába vitték családorvoshoz, hogy beoltassák, mert nincs vakcina. Az egészségügyi minisztérium sokáig nem ismerte el, hogy hiány lenne, a fordulat akkor következett be, amikor Sorin Grindeanu miniszterelnök elmondta a nyilvánosság előtt, hogy ő sem tudta beoltatni gyermekeit kanyaró ellen, mert nincs elég oltóanyag.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink