hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kamarai adó helyett tisztes érdekképviselet

Maradtak még vitás, korrekcióra szoruló pontok a kötelező kamarai tagság visszaállításáról szóló törvénytervezetben, de ezek kormányzati kezdeményezésre, vagy egyéni módosító indítványok útján még változhatnak - mondta az egészségügyért felelős államtitkár az egészségügyi bizottság hétfői ülésén.

Szócska Miklós a tervezet ilyen, korrekcióra szoruló pontjaként jelölte meg a tisztségviselők újraválasztásáról szóló részt, amelyről a köztestületek korábban azt mondták, hogy nem teljesen az szerepel a benyújtott tervezetben, mint amelyben az egyeztetéseken megállapodtak. A kormányzat fenntartotta álláspontját, a tisztségviselői munkadíj, illetve a tisztségviselői tagdíj limitálásának kérdéseiben – tette hozzá.

Hangsúlyozta: mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy a hivatásukat gyakorlók egyfajta "kamarai adóként" éljék meg a kötelező tagság visszaállítását. Emellett kifejtette: tisztában van azzal is, hogy a tagdíj megítélésnek mértékénél vannak különbségek a szervezetek között, várják a különböző javaslatokat, hogy a legjobb megoldást válasszák ki.

Kiss Sándor, jobbikos képviselő azt mondta, szerinte nem voltak hosszas egyeztetések, nem lett alaposan előkészítve az anyag, mert így nem lenne szükség kormányzati módosításokra.

Az államtitkár erre azt válaszolta: hosszas és teljes egyeztetések voltak a témában. Szerinte az egyetlen hiba, amit elkövetettek, hogy nem a sajtó nyilvánossága előtt, dokumentálható módon zajlottak ezek a konzultációk.

Mikola István az egészségügyi bizottság elnökeként elmondta: a kamaráktól és szakmai szervezetektől írásban beérkezett a törvénytervezettel kapcsolatos véleményekről összefoglalót készítettek, amelyet Lázár János fideszes és Harrach Péter KDNP-s frakcióvezetőknek elküldtek.

Az egészségügy bizottság úgy döntött, hogy az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára alkalmas.

A kötelező kamarai tagságot visszaállító tervezet megszületését a három országos szakmai köztestület a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökei összességében pozitívan fogadták. Volt viszont néhány pont, amelyekben nem tudtak konszenzusra jutni a szaktárcával. Ilyen a tagdíjak mértékének, illetve a tisztségviselők újraválaszthatóságának ügye.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink